Creditele rapide sunt cele mai scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi băncile spun că banii pot fi obţinuţi în 24 de ore, în realitate procedura durează minimum 5 zile. În cazul în care aveţi nevoie rapidă de o sumă bani, sunt posibile mai multe

Deşi băncile spun că banii pot fi obţinuţi în 24 de ore, în realitate procedura durează minimum 5 zile.

În cazul în care aveţi nevoie rapidă de o sumă bani, sunt posibile mai multe variante pentru a vă finanţa proiectele personale. Pe lângă împrumuturile oferite de unele societăţi nebancare direct la domiciliu şi cardul de credit, o variantă mai ieftină o reprezintă apelarea la un produs de creditare "rapidă". Acestea din urmă nu pot fi obţinute pe loc, fiind necesare cel puţin cinci zile pentru a obţine banii.

Dacă în primul caz puteţi împrumuta doar sume mici, de ordinul sutelor de euro (echivalent în lei), varianta creditelor de pe card este limitată de timpul în care se eliberează cardul şi de suma care poate fi luată. Deloc de neglijat, aceste două posibilităţi de a face rost de bani au ca numitor comun costul final destul de piperat al împrumuturilor.

Din acest punct de vedere, varianta produselor oferite de bănci sub "genericul" împrumuturilor rapide rămâne cea mai avantajoasă opţiune pentru cei care au nevoie de sume mai mari, de până la 20.000 de euro. Dobânda anuală efectivă (DAE) medie, conform datelor publicate de Banca Naţională, era de aproape 18,5% la finalul lunii iunie, pentru creditele în lei. Totuşi, unele instituţii de credit percep o dobândă efectivă care se apropie de 11%, în timp ce alte bănci solicită chiar mai mult de 20%.

Însă, DAE pentru un credit de consum poate fi chiar şi cu câteva puncte procentuale sub cel perceput la împrumuturile pe card. În cazul creditelor de nevoi personale "rapide", trebuie luat în calcul un criteriu suplimentar: comisionale impuse de bănci, care merg chiar şi până la 120 de euro pentru un singur contract.

Acesta este cazul unui credit pe o perioadă de cinci ani la BancPost, pentru care trebuie să plătiţi 120 de euro comision de acordare şi alte trei procente pentru plata anticipată, conform informaţiilor publicate de Finzoom. DAE calculată pentru un împrumut de 5.000 de euro pe cinci ani este de 17,62%. Consilierii de credite ai băncii ne-au mai informat că termenul minim în care se pot lua efectiv banii este de cinci zile, asta dacă treceţi cu bine de analiza iniţială a dosarului, care durează 48 de ore.

La Raiffeisen, nu se percepe comision de acordare, dar trebuie să-l onoraţi pe cel de administrare, de 0,45%, nivelul DAE calculat pentru aceleaşi condiţii fiind de 14%. Dobânda anuală efectivă pentru un împrumut de nevoi personale fără garanţii de 5.000 de euro pe cinci ani variază de la 11,23% pe an (Unicredit Tiriac) la 13,22 % (Credit Avantaj instant de la Credit Europe Bank) la 15,43% la Piraeus Bank, până la la 17,66 (Expresso de la BRD).

Cele mai solicitate, împrumuturile de nevoi personale fără garanţii Cei care nu au timp de pierdut pe la ghişeele băncilor se pot adresa societăţilor care intermediază credite şi care oferă posibilitatea de a alege dintr-o paletă largă de oferte ale băncilor. În plus, brokerii de credite nu percep comisioane clienţilor, acestea fiind acordate brokerului de către banca împrumutătoare.

"Atunci când vorbim despre creditele rapide, trebuie să distingem între pre-aprobarea dosarului, aprobarea creditului şi tragerea efectivă a banilor de către client. În funcţie de produsul bancar, avem credite ce pot fi preaprobate în câteva ore sau credite care nu îşi primesc avizarea decât după câteva săptămâni, în general cele pentru persoane juridice", a declarat pentru "Adevărul" Roxana Gavrilă, manager dezvoltare şi PR la Credit Team.

Cel mai facil se obţin împrumuturile pentru nevoi personale fără garanţii, acestea fiind de altfel şi cele mai solicitate de către populaţie. Chiar dacă băncile au modificat criteriile proprii, în scopul uşurării procesului de analiză al acestui tip de produs, cererea mare îngreunează acordarea efectivă a banilor. "Ca medie, acordarea efectivă a creditelor, respectiv tragerea banilor de către client, are loc în cinci zile de la depunerea dosarului prin intermediul nostru.

Pentru creditele de nevoi personale imobiliare şi ipotecare este nevoie de 12 zile, iar pentru creditele auto şi leasing, este nevoie de cinci zile", mai spune managerul Credit Team. Cardurile de credit vor deveni preponderente în patru ani Pentru a primi mai repede banii, ideal ar fi ca un client să aibă dosarul complet, situaţie ce presupune însă o foarte bună informare asupra tuturor cerinţelor băncii. Despre nivelul sumelor împrumutate ne vorbeşte Viorel Udma, manager la Dr.Credit.

"Nivelul mediu al creditelor de nevoi personale acordate este de aproximativ 6.000 euro, dar trebuie menţionat că multe împrumuturi se situează la extreme: 10.000 sau 20.000 euro (în funcţie de bancă), respectiv la 2.000-3.000 euro".  "Creditele de nevoi personale au în continuare potenţial de fluidizare, aşa cum creditele de consum (cele prin care se achiziţionează bunuri de larg consum din magazin) se acordă acum practic instantaneu, în condiţiile în care, cu ani în urmă, se acordau în câteva zile.

Ca efect al concurenţei între bănci şi creditele de nevoi personale se vor acorda din ce în ce mai repede", mai explică Viorel Udma. Creditele care impun prezentarea unei garanţii ipotecare vor necesita în continuare un număr de zile pentru analiză, în special pentru a se permite evaluarea imobilelor de către un independent, dar într-un viitor nu prea îndepărtat timpul de acordare se va comprima.

"Credit Team previzionează că termenul de acordare a creditelor imobiliare şi ipotecare se va micşora, în timp ce pentru creditele de nevoi personale simple va rămâne undeva în jurul a 2-15 zile, în funcţie de bancă. Acestea în condiţiile în care, în decursul următorilor trei-patru ani, piaţa va impune cardurile de credit în locul creditelor mici destinate nevoilor personale, iar creditele ipotecare vor fi din ce în ce mai utilizate", concluzionează Roxana Gavrilă.

Acordarea efectivă a creditelor, respectiv tragerea banilor de către client, are loc în cinci zile de la depunerea dosarului Roxana Gavrilă, manager dezvoltare şi PR la Credit Team

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite