Creditele în lei nu mai sunt pe placul populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţa dintre costurile unui împrumut în valută şi unul în lei orientează aproape întreaga cerere spre finanţări în monede străine. Iulie şi august au fost două luni în care

Diferenţa dintre costurile unui împrumut în valută şi unul în lei orientează aproape întreaga cerere spre finanţări în monede străine.

Iulie şi august au fost două luni în care populaţia a solicitat preponderent împrumuturi bancare în valută. În plus, soldul creditelor de consum în valută s-a majorat de două ori mai repede cât cel al finanţărilor în lei. Iar evoluţiile par să repete "păţaniile" altor ţări din regiune.

Creditele ipotecare în valute exotice chiar au depăşit volumul de împrumturi acordate în lei. Ultimele date publicate de Banca Naţională arată faptul că, la sfârşitul lunii august, soldul creditelor ipotecare în monedă naţională totaliza circa 1,26 miliarde de lei.

Totodată, finanţările în moneda unică europeană însumau 2,5 miliarde de euro (aproximativ 8,2 miliarde de lei). Iar împrumuturile acordate în alte valute, cele mai multe fiind în franci elveţieni, au depăşit echivalentul a 1,32 miliarde de lei.

Mai mult, creditele ipotecare acordate în monedă naţională par să nu mai fie deloc atractive pentru populaţiei. În primele opt luni ale acestui an, soldul s-a majorat cu numai 100 milioane de lei (aproximativ 12,5%).
Pe de altă parte, împrumuturile în euro au sporit cu aproape 43% (peste 730 milioane de euro). Totodată, finanţările acordate în alte valute străine au urcat cu circa 75% (echivalentul a 750 milioane de lei).

Cerere mai mare pentru credite de consum în valută

Segmentul creditelor de consum aproape că nu diferă de cel al finanţărilor ipotecare. Datele publicate de BNR arată faptul că, la sfârşitul lui august, împrumuturile în lei reprezentau circa 62% din totalul împrumturilor pentru consum. Totuşi, în lunile iulie-august, cererea pentru credite în valută a fost aproape de două ori mai mare decât cea pentru finanţări în lei.

Astfel, soldul împrumuturilor de consum în lei a sporit în cele două luni, cu aproape două miliarde de lei. Pe de altă parte, finanţările în valută s-au majorat cu echivalentul a aproximativ patru miliarde de lei (circa 1,25 miliarde de euro).

Diferenţa dintre solicitările de credite de consum în lei şi cele în valută ţine de diferenţa semnificativă între costurile celor două tipuri de finanţări. Astfel, dobânda anuală efectivă a unui împrumut în lei era, în august, de 17,34%.

Pe de altă parte, dobânda anuală efectivă a unui credit în euro era, în august, de 11,27%. Totodată, diferenţa dintre costurile finanţărilor în lei şi cele în valută se menţine şi pe segmentul ipotecar. În ciuda reducerii cu aproape două procente a ratelor în lei, acestea sunt, în continuare, peste cele aferente monedelor străine. Spre exemplu, dobânda anuală efectivă a unui credit ipotecar în euro era, în august, de 7,86%, faţă de 9,25% pentru împrumuturile în lei.

Totuşi, împrumuturile nu sunt lipsite de riscuri. Pe lângă exemplul creditelor ipotecare "subprime" din Statele Unite, situaţie ce nu poate fi exclusă în România ca urmare a finanţărilor acordate cu dobânzi promoţionale, Ungaria a arătat, recent, noi tipuri de restanţieri.

Autoritatea de supraveghere financiară din această ţară intenţionează să demareze o campanie de informare a populaţiei pe tema creditelor auto. Asta pentru că, din cauza costurilor ataşate unui finanţări bancare pentru un autoturism - impozite, asigurări, întreţinere -, tot mai multe persoane nu îşi mai pot achita ratele lunare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite