Creditele în lei pierd teren în faţa celor în valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o creştere de 3,3 puncte procentuale, volumul total al creditelor acordate sectorului neguvernamental a depăşit 133 miliarde de lei în primele 10 luni ale anului 2007. Structural,

Cu o creştere de 3,3 puncte procentuale, volumul total al creditelor acordate sectorului neguvernamental a depăşit 133 miliarde de lei în primele 10 luni ale anului 2007. Structural, împrumuturile în lei deţin o pondere de 48,5%, în uşoara scădere faţă de septembrie.

Creditele acordate în euro, dolari sau valute exotice acoperă mai mult de jumătate din totalul finanţărilor acordate sectorului neguvernamental.

Din cele peste 68 miliarde de lei, cât însuma componenta valutară în octombrie, 37,45 miliarde de lei au revenit persoanelor juridice şi peste 31 de miliarde de lei, populaţiei, potrivit indicatorilor monetari pentru luna octombrie, raportaţi de BNR.Faţă de octombrie 2006, volumul total al creditelor acordate a crescut cu 51,4%.

Cea mai mare dinamică anuală a cunoscut-o componenta în valută, cu 63,3% mai mare faţă de anul trecut. Majorarea apare mai ales pe fondul împrumuturilor acordate populaţiei, în creştere cu 105 puncte procentuale faţă de octombrie precedent.Aceeaşi tendinţă se regăseşte şi în evoluţia depozitelor clienţilor neguvernamentali, unde depunerile în monedă străină au urcat cu 4,6% în octombrie, până la un nivel de 36 miliarde de lei.

Din acestea, peste 21,24 miliarde de lei revin gospodăriilor(+2%) şi 14,7 miliarde de lei, persoanelor juridice. La nivel macroeconomic, volumul total al depunerilor a depăşit, în octombrie, 112,3 miliarde de lei, cu aproape 30% mai mult faţă de octombrie precedent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite