Credite tot mai scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobânzile la împrumuturi au crescut, în medie, cu 1-2 puncte procentuale în acest an. Scumpirea creditelor s-a resimţit atât pe componenta în valută, dar mai ales pe cea în lei. Lipsa de lichiditate din piaţă s-a reflectat în creşterea costului resurselor.

Costul la care băncile reuşesc să atragă resurse atât de pe piaţa internă, cât şi de pe cea externă, a crescut semnificativ în ultimele luni şi acest lucru se reflectă fidel în dobânzile practicate la credite.

Cele mai mari creşteri de dobândă s-au resimţit la nivelul creditelor în monedă naţională. Astfel, în funcţie de tipul de credit, dobânzile la lei au cunoscut, de la începutul anului, un avans cuprins între 1 şi 3,5 puncte procentuale, potrivit datelor portalului financiar Conso.ro. „Costul creditelor în lei este dat de dobânzile de pe piaţa interbancară, care se situează la 14-15%, din cauza lipsei de lichiditate”, explică Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA).

 Cel mai mare avans l-au înregistrat dobânzile la creditele de nevoi personale cu ipotecă şi cele ipotecare, cu 3,5 puncte procentuale (până la 18,8% pe an), respectiv 2,2 puncte procentuale (până la 17,7% pe an). Cel mai mic avans a fost consemnat de dobânda la împrumuturile de nevoi personale fără ipotecă, de 0,8 procente, până la 19,2% pe an.

EURIBOR scade, dobânda creşte

Şi dobânzile la împrumuturile în euro au crescut, chiar dacă avansul acestora a fost unul mai temperat. Asta în ciuda faptului că indicele EURIBOR (dobânda de referinţă utilizată în stabilirea costului împrumutului) a înregistrat o scădere de la 3,037% la finele lui 2008, la 2,214% în ianuarie. „Din cauza condiţiilor din piaţă, dobânda la care s-ar împrumuta România a crescut foarte tare, undeva la 6,5-7 puncte procentuale peste nivelul EURIBOR”, explică Cabat.

Cost mai mare la creditele fără ipotecă

Pentru băncile din România este mai greu să se împrumute chiar dacă banii vin de la băncile-mamă.

Dobânda la creditele ipotecare a crescut cu 1,2 procente, până la 10,3% pe an, în timp ce împrumuturile de nevoi personale cu ipotecă au, în prezent, o dobândă mai mare cu 1,1 puncte procentuale, de 11,1% pe an.

Deşi rămân cele mai scumpe, creditele de nevoi personale fără ipotecă s-au ieftinit, de la începutul anului, cu 0,3 procente, dobânda medie ajungând la 13,8% pe an. La toate acestea, se adaugă şi deprecerea acută a leului în raport cu euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite