Creditarea se va relua lent şi cu multă prudenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu se mai înghesie să ia credite
Românii nu se mai înghesie să ia credite

În condiţiile în care ratele de dobândă cunosc un trend descendent, chiar dacă rămân ridicate din cauza riscului, iar nivelul de lichiditate în sistemul bancar este unul suficient, creditarea se va relua lent, iar cererile de finanţare solvabile sunt binevenite, a declarat Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD.

La rândul său, Cristian Geanaliu, directorul direcţiei Trezorerie din cadrul GarantiBank, este convins că dobânzile vor scădea în continuare atât la credite cât şi la depozite. El spune că reducerea dobânzilor în lei este susţinută de faptul că economia nu a ieşit încă din recesiune, urmează trecerea la moneda euro, iar România are cea mai mare dobândă din Uniunea Europeană.

„Cred că BNR deţine în continuare destulă muniţie pentru a reduce dobânda de politică monetară, pentru o descreştere a rezervelor minime obligatorii şi va face în continuare operaţiuni repo pentru a da uniformitate pieţei. Descreşterea nu va fi însă bruscă pentru că avem încă presiuni inflaţioniste", a declarat Geanaliu. În ceea ce priveşte dobânzile la valută, reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) şi a riscului de ţară, susţin o scădere a acestora, dar faptul că ţările care deţin moneda unică vor ieşi din recesiune întăresc perspectivele unei majorări de dobândă.

Economistul şef al BRD, Florian Libocor, susţine că reducerea dobânzilor, nivelul de lichiditate echilibrat din sistem, scăderea riscului de ţară şi stabilitatea actuală a mediului politic sunt factori pro-reluarea creditării. Totuşi, el spune că nu poate fi ignorată de bănci problema şomajului şi a insolvenţei, uneori voluntară, ceea ce impune acestora prudenţă. „Atâta timp cât se pune problema insolvenţei, uneori voluntară, cât timp băncile sunt şi debitori şi creditori, nu putem să nu fim prudenţi. Atâta timp cât şomajul tinde spre 10%, iar absorbţia fondurilor europene rămâne o problemă, trebuie să rămânem precauţi", a declarat Libocor. Acesta susţine că procesul de creditare nu poate fi reluat brusc şi că ar trebui să ne aşteptăm în acest an la un avans cu o singură cifră.

Şi Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD, susţine că clienţii care au optat să intre în insolvenţă, chiar voluntar, i-a pus pe bancheri într-o situaţie dificilă, prin impunerea de provizioane mai mari, ce au dus la creşterea neîncrederii. „Considerăm că această lege a insolvenţei cu anumite aspecte inexplicabile ne pune pe noi, bancherii, în încurcătură", afirmă Bunescu. Acesta a adăugat că piaţa creditelor a întâmpinat o serie de dificultăţi, cum ar fi restructurarea împrumuturilor, dar şi posibilităţile scăzute de finanţare.

„În această perioadă, când creditele nu se mai acordă din cauza cererii insolvabile, o axă pe care băncile au acţionat a fost restructurarea mai multor împrumuturi ale companiilor şi ale IMM-urilor. Poate la unele bănci, sute de credite, la altele mii", a conchis directorul general adjunct al BRD.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite