Creditarea rămâne în agonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditarea rămâne în agonie
Creditarea rămâne în agonie

Împrumuturile românilor au scăzut în februarie cu 0,7% faţă de prima lună a anului. Decizia băncii centrale de a relaxa condiţiile pentru obţinerea unui împrumut ipotecar nu a reuşit să revigoreze piaţa creditului.

Dobânzile ridicate continuă să îi ţină pe români departe de credite. Cele mai recente date furnizate de Banca Naţională a României (BNR) arată că în luna februarie creditul neguvernamental a scăzut cu 0,7% faţă de ianuarie 2009. Astfel, valoarea împrumuturilor deţinute de persoane fizice şi companii a coborât, după a doua lună a anului, la 206,8 miliarde de lei.

Evoluţia a avut loc în condiţiile în care finanţările în lei au scăzut  în luna februarie cu 0,9% în termeni reali, adică ţinând cont de rata inflaţiei. Iar cele în valută au avansat cu 0,1%, dacă ţinem cont de fluctuaţiile cursului de schimb. În această privinţă, analiştii spun că asistăm la o perioadă de stabilizare: „După ce în noiembrie şi decembrie am văzut scăderi, ianuarie şi februarie au adus o încetinire substanţială a decelerării creditării”, explică Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.

Credite mai mari pentru administraţiile locale

În opinia acestuia, decizia Băncii Naţionale de a creşte gradul maxim de îndatorare pentru împrumuturile garantate cu ipotecă nu ar fi reuşit oricum să înlăture blocajul de pe piaţă. Şi asta pentru că principalul factor care descurajează creditarea îl reprezinţă dobânzile ridicate şi nu aplicarea unor norme mai stricte.

Totuşi, în timp ce atât persoanele fizice, cât şi companiile, preferă să nu se împrumute, lucrurile stau diferit pentru administraţiile centrale şi locale. Finanţările guvernamentale au crescut în perioada ianuarie-februarie cu 13,8%, ceea ce înseamnă un avans de 126% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Fără bani pentru economii

Cu toate că dobânzile la depozite rămân în continuare ridicate, economiile românilor au crescut în luna februarie cu un modest 0,1%. Astfel, sumele depuse în bănci de gospodării şi firme au ajuns la nivelul de 154,3 miliarde de lei. Analiştii susţin că o astfel de evoluţie nu ar trebui să ne surprindă, având în vedere potenţialul redus de economisire din prezent: „Există o serie de constrângeri importante, ca deprecierea monedei naţionale, perspectivele financiare, precum şi faptul că veniturile românilor nu au mai crescut“, conchide economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Companiile şi-au lichidat depozitele

Potrivit datelor furnizate de banca centrală, în luna februarie 2009 economiile în lei ale companiilor au scăzut cu 2,4%, până la un total de 40,2 miliarde de lei. Tendinţa a fost similară şi pentru depozitele în valută ale firmelor, al căror sold a scăzut cu 1,6%, până la valoarea de 24,6 miliarde de lei.

Impact redus

Dobânzile ridicate oferite de bănci pentru atragerea de depozite nu au reuşit să îi determine pe români să economisească. Vinovate sunt scumpirea costului vieţii, din cauza deprecierii accentuate a leului, şi perspectivele financiare deloc îmbucurătoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite