Credit de 60 milioane de euro pentru Banca Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflată în top 5 instituţii bancare, BT a obţinut în primele nouă luni un profit net de 40,46 milioane de euro ABN AMRO Bank Olanda şi ABN AMRO Bank România au acordat Băncii

Aflată în top 5 instituţii bancare, BT a obţinut în primele nouă luni un profit net de 40,46 milioane de euro

ABN AMRO Bank Olanda şi ABN AMRO Bank România au acordat Băncii Transilvania un credit sindicalizat de 60 milioane de euro, fondurile urmând să fie utilizate pentru finanţarea instituţiei româneşti de credit.

Împrumutul acordat Băncii Transilvania se întinde pe o perioadă de doi ani, aranjorul principal iniţial fiind ABN AMRO Bank, iar aranjorii principali seniori - Banca Comercială Română, Bayerische Landesbank, Mashreqbank şi OTP Bank.

Consorţiul este format din bănci din nouă state din Europa Occidentală şi de Est, SUA şi Orientul Mijlociu.
"În primele nouă luni ale anului, Banca Transilvania a crescut foarte mult pe partea de creditare, atât în lei, cât şi în valuată. Banii vor fi folosiţi pentru creşterea organică şi creşterea portofoliului de credite", a declarat Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania.

Dobânda este calculată în funcţie de EURIBOR, plus 0,65%. "Vrem să continuăm cu abordarea inovativă, lansarea de noi produse şi concentrarea pe segmentul IMM, dar şi pe segmentul medicilor, care are legătură cu mediul de afaceri. Anul viitor, ţintim un randament mai mare şi creşterea cotei de piaţă, prin active mai mari din IMM", a mai precizat Rekkers.

În acest context, Banca Transilvania vrea să acorde în următorii trei ani credite de un miliard euro diviziei pentru medici, a menţionat el.

Extindere la 500 de unităţi, în 2008

În prezent, în structura portofoliului de credite al băncii, populaţia are o pondere e 40%, iar companiile - în care intră şi cabinetele medicale - 60%. Banca are o cotă de piaţă de 7% în ceea ce priveşte creditele imobiliare şi ipotecare pentru populaţie.

"Nu suntem foarte puternici în poiecte mari de real estate şi nu avem ambiţii foarte mari pe segmentul creditelor imobiliare", a declarat directorul Băncii Transilvania. În septembrie, banca avea o cotă de piaţă de 5,2% după active şi şi-a propus să şi-o mărească.

Banca Transilvania intenţionează să îşi extindă reţeaua teritorială la 500 de unităţi, până la sfârşitul anului viitor, cu circa 80 de sucursale peste numărul deţinut în prezent, a mai spus Rekkers. În prezent, Banca Transilvania are o reţea de 421 de unităţi.

De asemenea, instituţia de credit are peste 5.500 de angajaţi.Banca a obţinut în primele nouă luni un profit net de 133,51 milioane de lei (40,46 milioane de euro), în urcare cu 58% faţă de perioada similară din 2006, iar activele au crescut cu 41%, la 11,42 miliarde de lei (circa 3,4 miliarde de euro). Profitul aferent primelor nouă luni reprezintă 97,38% din rezultatul prognozat pentru întregul an.

Veniturile nete ale băncii au urcat cu 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 602,68 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au crescut cu 45%, la 381,85 milioane de lei.

Depozitele au crescut cu 43%

Portofoliul de credite a ajuns la 7,66 miliarde lei, cu 55% peste nivelul de la finele anului trecut, în timp ce depozitele de la clienţi se situau, la finele lunii septembrie, la 8,13 miliarde de lei, în creştere cu 43%. Banca Transilvania are în prezent 970.000 de clienţi activi, obiectivul pentru acest an fiind de un milion de clienţi activi.

Întrebat despre eventuale modificări pe dobândă în acest an, Rekkers a arătat că pot exista astfel de schimbări.

Banca are patru milioane de conturi deschise, dar nu toţi clienţii sunt activi, a explicat şeful BT.
Grupul Banca Transilvania mai are activităţi în domeniul asigurărilor, leasingului, brokerajului şi al administrării de pensii private. BERD este cel mai mare acţionar al băncii, cu o participaţie de sub 15%. BT Aegon, societate pe acţiuni înfiinţată de Banca Transilvania şi Aegon, a lansat fondul de pensii cu administrare privată, Vital.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite