Cotizezi un leu, iei 25 de bani la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cotizezi un leu, iei 25 de bani la pensie
Cotizezi un leu, iei 25 de bani la pensie

Peste 40 de ani, fiecărui salariat îi vor reveni mai mult de doi pensionari, iar câştigul va fi de 25 de bani la o contribuţie de un leu. În 1990, mai mult de trei salariaţi susţineau un pensionar, iar acum am ajuns la un raport de 1 la 1, cu deficite bugetare periculos de mari, arată un studiu lansat ieri.

În timp ce sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) este cel mai profitabil, cu un randament mediu de 15% în 2008-2009, sistemul public de pensii e într-o situaţie ce pare fără ieşire.

Vor fi din ce în ce mai puţini plătitori şi, în acelaşi timp, numărul celor care vor fi îndreptăţiţi să încaseze pensia de stat creşte continuu.

Bugetul public de pensii se îndreaptă încet, dar implacabil, către incapacitatea de plată şi pentru că, potrivit calculelor sindicatelor, la fiecare leu contribuţie în prezent câştigul viitorului pensionar va fi de numai 25 de bani.

Pentru comparaţie, statisticile oficiale arată că randamentul real anualizat (câştig total minus inflaţie) al fondurilor de pensii administrate privat, de la lansare, a fost de 9,7% în cazul Pilonul II şi de 1,08% pentru pensiile facultative.

Şase din zece sunt pensionaţi anticipat

O altă problemă cronică a sistemului o constituie pensionarea anticipată, înainte de limita de vârstă, potrivit unui studiu prezentat ieri de conducerea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).

Gradul de pensioane anticipată a crescut de la 27,7% în 1990 la 34% în iunie 2009. De asemenea, pensionarea anticipată şi/sau fără stagiu complet de cotizare a urcat de la 54,9% în 1990 la 59% în iunie 2009.

Bătrânii, sub limita decenţei financiare

În schimb, pensionarea cu limită de vârstă şi stagiu complet de cotizare are o pondere de doar 41% din totalul pensionarilor, au afirmat reprezentanţii APAPR, la Conferinţa Naţională a Pensiilor Private.

Referindu-se la deficitele ce se cumulează la bugetul de pensii publice, delegaţii prezenţi la conferinţă au arătat că s-a ajuns la 1,5 miliarde de euro pe an şi, dacă o ţinem tot aşa, riscăm chiar intrarea în încetare de plăţi.

Aproape 3,9 milioane de pensionari au sub 1.000 lei/lună, respectiv 81% din total, au mai arătat specialiştii, care consideră suma de 1.000 de lei ca fiind pragul financiar necesar unei vieţi decente.

Doar 44.000 de pensionari au peste 2.000 lei/lună, adică 0,9% din total. Deşi pensiile sunt foarte mici, economia şi bugetul de stat nu pot susţine niveluri superioare. Deja pensiile sunt mai mari cu circa 20% decât pot finanţa economia naţională şi bugetul public de pensii.

Contribuţie mai mare la Pilonul II

Contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte anul viitor cu 0,5 puncte procentuale, de la 2 la 2,5% din venitul brut al participanţilor în sistem. Contribuţia va creşte începând cu colectarea aferentă veniturilor pe luna ianuarie 2010, a declarat ieri vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Ion Giurescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite