Cota unică trebuie să fie simplificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea legilor fiscale induce costuri ascunse pentru firme. Regimul de impozitare din România este competitiv, dar e nevoie de o legislaţie fiscală mai simplă şi mai transparentă, recomandă consultanţii financiari.

În România, numeroase companii sunt nevoite să aloce mult timp şi resurse aplicării prevederilor fiscale, resurse care sunt preluate de la activităţile comercial-productive, crescând astfel costurile. În plus, “legislaţia fiscală suferă frecvente modificări, adesea fără nicio avertizare, îngreunând astfel planificarea financiară a firmelor”, observă experţii companiei de consultanţă financiară KPMG, care au realizat un studiu privind regimul fiscal din 106 ţări.

“În prezent, România are un regim de impozitare a profitului foarte competitiv, însă este nevoie de o legislaţie fiscală mai simplă, mai stabilă şi mai transparentă”, afirmă Patrick Leonard, partener în cadrul Departamentului de Taxe din KPMG România. Potrivit acestuia, administrarea fiscală şi dificultăţile cauzate de frecventa schimbare a legislaţiei reprezintă unele din costurile ascunse pentru contribuabili.

Ratele scăzute atrag investitorii

Specialistul KPMG arată că regimul de impozitare a profitului este “foarte competitiv” în România şi “multe firme au fost atrase aici de rata scăzută de 16%”. Ce trebuie să facă acum autorităţile? Pornind de la această realizare, “să asigure o legislaţie fiscală mai simplă”.

Aceste măsuri îi vor încuraja pe investitori, deoarece “vor reduce povara administrativă pe care o implică respectarea legislaţiei şi îi vor ajuta să îşi poată planifica activităţile”, a mai arătat Leonard.

Sectorul imobiliar, impozitat excesiv

Potrivit lui Valentin Tic-Chiliment, Partener în cadrul Departamentului de Taxe din KPMG în România, “impozitul pe clădiri este de câteva ori mai mare decât în ţările vecine”, iar acesta poate fi un “factor descurajant pentru investitori, în pofida ratei scăzute a impozitului pe profit”. Există, într-adevăr, unele excepţii pentru marii investitori, dar acestea “sunt stabilite de către autorităţile locale şi sunt destul de arbitrare”, astfel că “sistemul nu este destul de transparent”, a mai arătat specialistul.

Premieră fiscală mondială

Compania KPMG International realizează anual un sondaj privind cotele de impozitare a profitului şi impozitele indirecte. În acest an, cercetarea a cuprins 106 ţări.

Potrivit documentului, pentru prima dată în 14 ani nu a fost consemnată o creştere a cotei impozitului pe profit în niciuna din ţările analizate. În acelaşi timp, “impozitele indirecte capătă o pondere tot mai importantă la nivel global”, notează autorii studiului.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite