Cota de piaţă pe care şi-o doresc băncile acoperă 250%!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii atrag atenţia că saturarea cererii din partea populaţiei va crea probleme băncilor Viitorul apropiat al unor bănci din România nu este văzut în termeni foarte optimişti de

Analiştii atrag atenţia că saturarea cererii din partea populaţiei va crea probleme băncilor

Viitorul apropiat al unor bănci din România nu este văzut în termeni foarte optimişti de către unii analişti şi bancheri, care apreciază că obiectivele privind cota de piaţă le pun în pericol profitabilitatea. Situaţia însă se va îmbunătăţi pentru clienţii persoane fizice, care vor fi beneficiarii politicilor europene ce vizează transparenţa şi reducerea costurilor serviciilor financiare.

Câte bănci pot genera, astăzi, profit în România este întrebarea la care au încercat să răspundă, ieri, o serie de analişti şi bancheri în cadrul unui forum despre retail banking, organizat de FinMedia. "În trecut, răspunsul era: <> , pentru că dezvoltarea era întârziată şi produsele standardizate. Dar lucrurile se vor schimba", susţine Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România. Acesta a atras atenţia că piaţă autohtonă dă semne de saturare, iar problemele nu vor întârzia să apară în viitor.

Populaţia cu venituri mici are acces din ce în ce mai greu la credite

Creşterea consumului din ţara noastră, a explicat Cabat, este generată de impactul integrării în Uniunea Europeană, situaţie care va mai dura scurtă vreme şi va trebui să fie susţinută de creşterea economică sau de împrumuturi.

"Creditarea a primit un nou suflu odată cu liberalizarea condiţiilor de către BNR, dar şi aici vom putea vedea o saturare a segmentului pesoanelor fizice, în măsura în care dezvoltarea economică nu va susţine acest apetit pentru împrumuturi", declară Cabat.

La acestea se adaugă şi structura veniturilor populaţiei, "segmentul celor cu bani fiind saturat la capitolul împrumuturi", astfel încât se orientează spre produse bancare mai sofisticate. Pe de altă parte, marea masă a populaţiei, care obţine venituri mici şi care are nevoie de credite, "nu mai are acces la împrumuturi pentru că sunt deja îndatoraţi la maximum", a mai explicat Cabat.

Nici structura pe vârste a creditelor acordate de băncile româneşti nu este de bun augur pentru bănci, de vreme ce, "în Europa, băncile oferă credite ipotecare tinerilor şi de consum celor mai în vârstă, pe când la noi este invers".

Mai mult, bugetele băncilor specializate pe retail acoperă 250% din actualul potenţial al pieţei, a mai spus vicepreşedintele CFA România. La rândul său, Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank, consideră că bancherii care nu au avut grijă de costuri, nu doar cei din România vor avea probleme. Acesta spune că, pe activitatea de retail, creşterea estimată a veniturilor în următorii ani - de circa 20% - va duce la o stimulare a cererii.

Solvabilitate în scădere

Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, a admis că majorarea accentuată a activităţii de creditare a dus la diminuarea solvabilităţii băncilor comerciale care activează pe piaţa românească. Situaţia nu este nici pe departe îngrijorătoare, dat fiind că rata solvabilităţii sistemului bancar este la un nivel dublu faţă de normele privind adecvarea capitalului, Basel II. "Faţă de perioadele anterioare, solvabilitatea s-a mai redus, deoarece ritmul creditării a crescut mai mult decât cel al sporirii fondurilor proprii ale băncilor", a declarat Georgescu. Din 2008, banca centrală va renunţa la nivelul de 12% şi se va alinia prevederilor acordului Basel II, care prevede un nivel 8%.

Totodată, oficialul BNR a informat că, la finele acestui an, soldul creditelor acordate firmelor şi populaţiei va reprezenta 34,3% din PIB, faţă de 27% din PIB în decembrie 2006. Astfel, după primele opt luni ale anului, ponderea creditelor acordate populaţiei în total credit neguvernamental a ajuns la 47%, în creştere cu aproape cinci puncte faţă de sfârşitul anului trecut. În decembrie 2006, finanţările pentru populaţie reprezentau 11,47% din PIB.

Potrivit datelor BNR, creditul neguvernamental a crescut în luna august la 50,2% faţă de perioada similară din 2006, la 122,09 miliarde de lei, componenta în valută depăşind-o pe cea în lei, pentru prima dată din martie 2006.

Veşti bune pentru populaţie vin dinspre Comisia Europeană, care a adoptat, în urmă cu câteva luni, Cartea Verde a serviciilor financiare. "Obiectivele majore ale acestui document sunt mai multe beneficii concrete pentru consumatorii de servicii de retail, creşterea încrederii consumatorilor şi a gradului de informare, pentru a lua deciziile cele mai bune", declară Radu Răduţ, director executiv al Institului Bancar Român.

Noi reguli de transparenţă

Măsurile care se vor lua în viitorul apropiat de către CE vor viza înlăturarea barierelor de intrare a diferiţilor prestatori de servicii pe piaţă, creşterea concurenţei şi armonizarea legislaţiei locale cu cea comunitare. Ca urmare, "furnizorii de servicii pe piaţa de retail vor trebui să ia măsuri de fidelizare a clienţilor, să atragă clientela transfrontalieră, să reducă dobânzile şi comisoanele şi să crească transparenţa", concluzionează oficialul IRB, care anticipeză "o concurenţă mult mai acerbă" pe acest segment.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite