Costurile vieţii, mai mari decât salariul mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile care reprezintă strictul necesar însumează mai mult de 1.250 lei, în timp ce salariile nu au trecut de 1.200 lei. Întreţinerea locuinţei, hrana, taxele, cablul TV, telefonul şi transportul au fost mai costisitoare decât câştigurile salariale medii din primul trimestru al acestui an.

În România, asigurarea hranei şi a confortului minim necesar traiului de zi cu zi – întreţinerea casei, abonamentele de transport sau radio-TV-cablu, telefon etc. – presupun cheltuieli lunare de peste 950 de lei, la care se adaugă aproape 300 de lei reprezentând taxele şi impozitele către stat.

Totalul este, mai precis, de 1.258 de lei reprezentând costurile inevitabile ale vieţii. Cel puţin, aşa arată rezultatele anchetei privind veniturile şi consumul populaţiei pe primul trimestru din 2008, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Tot satisticile oficiale arată că, în perioada ianuarie-martie 2008, câştigul salarial mediu net pe economie a fost de 1.175 lei lunar. Şi sunt multe domenii din economia naţională în care salariile nu trec nici măcar de această medie, ca să nu mai vorbim de pensionari sau de şomeri...

Aproape 85% din cheltuieli, obligatorii

În structura cheltuielilor de consum, care totalizează 1.295 lei lunar pe gospodărie, predomină cumpărăturile, în special alimentele, hai­nele, încălţămintea (peste 45% din total), urmate de întreţinerea locuinţei (aproape 19%). Costurile cu transportul şi comunicaţiile (unde intră abonamentele radio-TV şi telefonul) reprezintă 10,5%, astfel că totalul acestor cheltuieli este de aproximativ 970 de lei.

 Adăugând şi plăţile obligatorii de taxe şi impozite, respectiv 287 lei, potrivit INS, ajungem la un total al cheltuielilor inevitabile de peste 1.250 lei în fiecare lună din primul trimestru al acestui an. În niciuna din aceste luni, însă, câştigul salarial mediu net pe economie nu a depăşit “pragul” de 1.200 de lei. Din aceste statistici reiese că ar fi nevoie de cel puţin două salarii mici sau unul peste medie pentru a întreţine o gospodărie şi pentru a acoperi necesităţile unei familii.

Câştiguri salariale sub media pe economie au, potrivit statisticilor oficiale, angajaţii din industria uşoară, prelucrarea lemnului, construcţii, agricultură, industria alimentară, comerţ, turism - sectoare în care se regăsesc mai mult de jumătate din efectivul total de salariaţi!

Celelalte costuri: peste 400 de lei

Pentru sănătate, românii alocă 4,5% din totalul cheltuielilor de consum, la fel pentru educaţie, recreere şi cultură (4,8%), în timp ce băuturile alcoolice şi ţigările au o pondere de 6,2%. În termeni nominali, potrivit analizei INS, toate aceste costuri suplimentare reprezintă 428 de lei lunar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite