Corecţiile cursului de schimb vor continua pe termen scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda naţională a pierdut, în numai o săptămână, câştigul pe care l-a acumulat pe parcursul unei luni Cursul de schimb al monedei naţionale a reacţionat la criza de pe pieţele

Moneda naţională a pierdut, în numai o săptămână, câştigul pe care l-a acumulat pe parcursul unei luni

Cursul de schimb al monedei naţionale a reacţionat la criza de pe pieţele financiare internaţionale. În numai o săptămână, leul a pierdut aproape trei procente în faţa euro. Totuşi, pe ultima sută de metri, cursul de schimb a înregistrat o apreciere determinată de scăderea dobânzilor din Statele Unite. Însă ce putere are această decizie asupra cursului de schimb din statele emergente?

Sfârşitul săptămânii trecute a arătat cât de mult este conectată piaţa financiară românească la cea internaţională. Astfel, vineri, Banca Naţională a raportat un curs de schimb de 3,2754 lei/euro, în creştere cu aproape 0,8% faţă de ziua precedentă, respectiv cu 2,7% faţă de săptămâna anterioară. Iar o evoluţie similară a fost înregistrată şi de celelalte valute din regiune.

Spre exemplu, zlotul polonez a înregistrat o depreciere săptămânală de 1,5% comparativ cu euro, în timp ce forintul maghiar a pierdut peste 3,4%.

Intervenţia FED a dus pieţele financiare pe verde

Banca centrală a Statelor Unite (Rezerva Federală - FED) a decis, într-o şedinţă de urgenţă de la sfârşitul săptămânii trecute, să reducă dobânda cu care creditează instituţiile de pe piaţa monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 6,25% la 5,75%. Imediat, toţi investitorii au reacţionat şi au determinat inversarea trendului. Bursele din Europa şi Statele Unite au revenit pe creştere după ce au început şedinţa pe minus. Analiştii motivează decizia FED prin prisma obiectivului de calmare a pieţelor financiare.

Oficialii Danske Bank (cea mai mare instituţie de credit din Danemarca) susţin că recentele mişcări ale Rezervei Federale arată intenţia aplicării unor politici graduale. Astfel, dobânda cheie a FED a rămas neschimbată la 5,25%. "FED rămâne retincentă la relaxarea politicii monetare, fiind atentă la implicaţiile morale", adaugă analiştii danezi. Astfel, o eventuală reducere şi a ratei dobânzii cheie a FED ar putea lăsa impresia că banca centrală va veni întotdeauna în ajutorul instituţiilor care îşi asumă riscuri pe care nu le pot gestiona.

Iar efectele deciziei Rezervei Federale SUA au fost vizibile şi în ţara noastră. Astfel, cu aproape o oră înainte de încheierea şedinţei de tranzacţionare a pieţei valutare, cursul de schimb al monedei naţionale a câştigat aproape 0,7% comparativ cu euro. În plus, o evoluţie similară a fost înregistrată şi de zlotul polonez sau forintul maghiar. Asta pentru că o dobândă mai mică de creditare înseamnă un cost de finanţare mai redus pentru instituţiile financiare cu probleme de lichiditate. Implicit, plasamentele din pieţele emergente au redevenit atractive.

Chiar dacă încrederea investitorilor străini a fost recâştigată de FED, asta nu înseamnă că riscul deprecierii valutelor emergente, inclusiv leul, a fost eliminat. Dragoş Cabat, vicepreşedintele asociaţiei CFA România, susţine că leul ar putea continua să se deprecieze pentru că, prin reducerea dobânzii de creditare din Statele Unite, FED a recunoscut problemele pieţelor financiare. Iar Ionuţ Dumitru, analistul-şef al Raiffeisen Bank, consideră că, până la finalul anului, cursul de schimb al monedei naţionale va ajunge la 3,30 lei/euro.

Profituri din volatilitatea cursului de schimb

Volatilitatea recentă a cursului de schimb, chiar dacă a dat peste cap planurile celor care mizau pe continuarea trendului ascendent al leului, a adus câştiguri semnificative pentru speculatori. Astfel, în luna august, jucătorii pe piaţa la termen de la Sibiu au obţinut câştiguri "fabuloase", pe pacursul unei singure şedinţe, din variaţiile cursului leu/euro.

Câştigul-record a fost înregistrat săptămâna trecută, pe 15 august, când pentru scadenţa septembrie, cursul leu/euro a variat între un minim de 3,25 lei/euro şi un maxim de 3,31 lei/euro. Diferenţa de şase bani dintre preţul minim şi cel maxim înseamnă 60 de lei profit/pierdere la un contract pentru care se blochează 120 de lei (marja). Tot pe parcursul acestei luni, cursul valutar cu scadenţa septembrie a adus speculatorilor un câştig de 16,67% în data de 10 august, şi de 29% în şedinţa din 3 august.

În sesiunea de vineri, pentru scadenţa decembrie euro a fost cotat la 3,3100 lei, în scădere cu 3 bani, pentru toamna aceasta, euro valorând 3,3 lei, în scădere cu 1 ban faţă de sesiunea anterioară.
Ioan Aleman, reprezentantul departamentului de dezvoltare produse noi al Bursei din Sibiu, subliniază faptul că potenţialul oferit de bursa sibiană pe acest activ suport a fost valorificat la scară foarte mică pe piaţa românească.

"Au fost deschise numai 4.000 de contracte, pe tot anul, pe acest derivat. Până în acest moment în piaţă sunt numai 2,2 milioane de euro în hedgingul pe curs", a explicat Aleman.

Mai mult, în perioada următoare, tranzacţiile pe curs vor continua să aducă profituri semnificative jucătorilor din piaţa la termen. Asta mai ales în contextul în care unele previziuni, mult mai pesimiste, arată o majorare a ratei valutare, în următoarele trei luni, până la 3,60 lei/euro. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că, pe termen lung, premisele economice susţin aprecierea în termeni reali a mondei naţionale.

Pe termen imediat, moneda naţională ar putea continua să se deprecieze, în ciuda ultimei decizii a FED
Dragoş Cabat
vicepreşedinte Asociaţia CFA România

Pentru sfârşitul anului, ne menţinem previziunea ca rata de schimb să ajungă la 3,30 lei/euro
Ionuţ Dumitru
analist-şef, Raiffeisen Bank

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite