Corecţii uşoare la final de săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi indicii au înregistrat pierderi de sub 1%. După trei şedinţe consecutive de creştere, în care piaţa a recuperat peste 12%, Bursa de la Bucureşti a revenit pe roşu.

Cu toate că pierderile au fost nesemnificative la finalul săptămânii trecute, bilanţul lunii octombrie reflectă una dintre cele mai dezastruoase evoluţii lunare de la BVB : la nivelul pieţei s-au înregistrat scăderi de 32,9%, pe data de 8 octombrie tranzacţiile a fost suspendate, pe data de 10 octombrie şedinţa a durat numai 15 minute, iar pe 24 şi 27 octombrie tranzacţiile au fost oprite temporar. În plus, capitalizarea bursieră a pierdut peste 9 miliarde euro.

Azomureş, cel mai lichid emitent

Lichiditatea s-a menţinut scăzută în şedinţa de vineri, investitorii tranzacţionând titluri în valoare de doar 13,3 milioane lei (3,6 milioane euro). Acţiunile blue chips au pierdut 0,73%, în timp ce piaţa a scăzut cu 0,96%. Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare s-au ieftinit cu 0,5%, iar în sectorul energetic emitenţii listaţi au înregistrat o corecţie de 0,82%.

„Scăderile au fost nesemnificative, de sub 1%, dacă ne gândim la volatilitatea ridicată de la BVB“, spune Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.

Cel mai mare rulaj din piaţă a fost atras de tranzacţiile cu acţiuni Azomureş (AZO), în valoare de 1,6 milioane lei. La finalul zilei, acţiunile AZO înregistraseră una dintre cele mai mari creşteri, de 14,6%, şi au fost cotate cu 0,2590 lei/titlu. Poziţia a doua în top a revenit acţiunilor SIF Banat Crişana (SIF1), ce au totalizat 1,5 milioane lei.

Ultima tranzacţie cu titluri SIF1 a fost perfectată la preţul de 0,4690 lei/titlu, cu 0,21% mai puţin faţă de şedinţa precedentă. Cea mai semnificativă corecţie din sectorul societăţilor de investiţii a fost înregistrată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), care pe pierdut, vineri, 2,24%, până la 0,262 lei/titlu.

Un rulaj de 1,3 milioane lei fost înregistrat de tranzacţiile cu acţiuni Petrom (SNP), care au închis ziua la cotaţia de 0,1509 lei/titlu, în scădere cu 4,79%.

Creşteri la categoria internaţional

În sectorul bancar, titlurile Erste Bank (EBS) au câştigat 1,45%, până la 76,8 lei (20,97 euro), în timp ce la Viena, titlurile erau tranzacţionate la cotaţia de 20,39 euro, cu 0,92% sub referinţă. Creşterea EBS la Bucureşti, în şedinţa de vineri, este explicată, în principal, de deprecierea leului faţă de moneda unică europeană. Dacă la BVB titlurile au avut un rulaj de 553.000 de lei (151.000 de euro), la Viena tranzacţiile cu însumat 79 milioane euro.

Tranzacţii de 2,3 milioane lei

Pe fosta piaţă electronică, indicele compozit Rasdaq-C a înregistrat o apreciere uşoară, de 0,26%. Lichiditatea s-a ridicat la valoarea de 2,3 milioane lei, de peste două ori mai mare comparativ cu rulajul şedinţei precedente. Titlurile Scudas Paşcani (SCDS) s-au plasat pe prima poziţie în  topul lichidităţii, cu operaţiuni ce au însumat 1,4 milioane lei. SIF Moldova a fost cel mai mare vânzător al acestor titluri, după ce şi-au lichidat participaţia de 19,96% deţinută la SCDS, pentru suma de 1,4 milioane lei.

image

Scăderile înregistrate vineri la Bucuresţi au fost nesemnificative, dacă ne gândim la volatilitatea ridicată de la BVB

image


Adrian Simionescu
broker

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite