Contribuţiile la fondul de pensii cresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de ieri, obligaţia de plată a angajatului şi a angajatorului la contribuţiile de asigurări sociale (CAS) a urcat de la 27,5% la 31,3%. Raportat la salariul mediu brut pe economie (1.844 lei în noiembrie 2008), salariatul va plăti la fondul de pensii, lunar, suma de 193,62 lei, mai mult cu 18,44 lei.

Proiectul de buget pentru 2009 prevede o creştere a contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) – fondul pensiilor de stat –, începând cu 1 februarie. Astfel, contribuţia plătită de către angajaţi creşte de la 9,5% la 10,5% din salariul brut, indiferent de condiţiile în care muncesc.

Pentru angajator, obligaţia de plată variază între 20,8% şi 30,8%, în funcţie de condiţiile de muncă. În ansamblu, asta înseamnă o povară fiscală mai mare, cu cel puţin 3,8%, peste creşterea de 3,3% anunţată iniţial de Guvern.

Prin această decizie, bugetul asigurărilor sociale trece de la un deficit de 70 milione de lei la un excedent anticipat de 221 milioane de lei în acest an.

Evaziunea fiscală va creşte

Analiştii spun însă că majorările avute în vedere de noul Guvern nu vor avea efectul scontat şi că vor conduce la o creştere a evaziunii fiscale. „Este o greşeală majoră. Pe perioada în care presiunile asupra şomajului cresc, fiscalitatea nu ar trebui să crească, poate doar pentru cei bogaţi”, a declarat, pentru „Adevărul”, Liviu Voinea, directorul Grupului de Economia Aplicată (GEA).

Acesta susţine că aplicarea universală a majorărilor contribuţiilor la CAS va trimite şi mai mulţi oameni în şomaj, pentru că de acum înainte fiecare angajat va fi mai scump. Practic, raportat la salariul mediu brut pe economie (1.844 lei în noiembrie 2008), angajatul va plăti la fondul de pensii, lunar, suma de 193,62 lei, mai mult cu 18,44 lei.

Pentru angajator, noile reglementări înseamnă o povară fiscală suplimentară de 51,6  lei pentru fiecare salariat. Astfel, obligaţia de plată la fondul de pensii a angajatorului a crescut, în medie, de la 331,92 lei la 383,5 lei. „Noile măsuri vor creşte evaziunea fiscală. În plus, nu cred că se vor obţine venituri suplimentare la bugetul de asigurări, din cauza creşterii şomajului la nivel naţional”, adaugă analistul.

Pe de altă parte, Guvernul a stabilit, săptămână trecută, că angajatorii nu vor mai plăti contribuţii de asigurări sociale pentru personalul trimis în şomaj tehnic.

Pensiile private, în stand-by

Bugetul asigurărilor sociale va înregistra încasări suplimentare, după ce Guvernul a blocat contribuţia la fondurile private obligatorii (Pilonul II). Membrii Cabinetului şi-au asumat, astfel, propunerea sindicatelor, care cereau susţinerea bugetului public de pensii. Totuşi, potrivit legii, începând cu 1 ianuarie a fiecărui an, contribuţia la Pilonul II ar trebuie să crească, anual, cu 0,5%, până ajunge la 6% din venitul brut, într-un interval de opt ani.

Nerespectarea prevederilor a stârnit reacţii de revoltă în rândul companiilor care administrează pensiile private ale românilor. „Blocarea contribuţiei în 2009 la nivelul de 2%, când legea prevede 2,5%, este un atentat la dreptul de proprietate pentru cei peste 4 milioane de români care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii şi care şi-au pus speranţa în acest sistem pentru a-şi asigura o pensie decentă”, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Crinu Andănuţ.

Potrivit acestuia, circa 80 de milioane de euro din banii de pensie în acest an vor fi „irosiţi cu măsuri populiste”. Andănuţ a avertizat că instituţia pe care o conduce va trimite scrisori către toţi oficialii guvernamentali responsabili, dar şi către marile companii financiare implicate în sistemul de pensii private din România. „Oare sindicatele sau decidenţii politici i-au întrebat pe tinerii din România dacă vor să-şi sacrifice viitorul şi să participe la această chetă naţională pentru a finanţa risipa şi a acoperi găurile din buget?”, a adăugat Andănuţ.

Punctul de pensie va creşte

Bugetul asigurărilor sociale de stat prevede o creştere a punctului de pensie cu 3%, începând cu 1 aprilie, acesta urmând să ajungă la 718,4 de lei. O nouă majorare este prognozată pentru luna octombrie, când punctul de pensie va ajunge la 732,8 lei.

image

Nu cred că se vor obţine venituri suplimentare la bugetul de asigurări, din cauza creşterii şomajului la nivel naţional

image


 Liviu Voinea
analist economic

Aplicarea majorării, controversată

Pentru ca nivelul contribuţiilor la asigurările sociale (CAS) să crească, modificările trebuie incluse obligatoriu în Codul fiscal.

Totuşi, potrivit reglementărilor în vigoare, acesta nu poate fi modificat printr-o ordonanţă de Guvern, ci, exclusiv, printr-o lege aprobată în Parlament cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a modificărilor.

Nu ar fi însă prima dată când noile reglementări sunt adoptate printr-o Ordonanţă a Guvernului. Practic, dacă ţinem cont de faptul că bugetul de stat pe anul acesta a fost realizat luând în calcul o contribuţie de 10,5% pentru angajat şi de minimum 20,8% pentru angajator încă din luna februarie, nu ar trebui să ne mire dacă şi cabinetul Boc va merge pe urmele cabinetului Tăriceanu, ocolind procedurile standard.

2,5% reprezintă contribuţia la Pilonul II de pensii private, care trebuia virată anul acesta către administratori.

Mai mulţi bani la bugetul de stat din impozitul pe profit
(Otilia Caloian)

Statul estimează că va obţine în acest an 13,445 miliarde lei din impozitul pe profit, în creştere cu 3,19% faţă de 2008, iar băncile vor contribui cu 6,95% mai mult decât în anul trecut, respectiv 750 milioane de lei, conform proiectului de buget, citat de Mediafax.

În 2008, impozitul pe profit a contribuit cu 13,029 miliarde lei la veniturile bugetare, din care 701,27 milioane de lei au provenit de la băncile comerciale.

Statul a obţinut în 2007 din impozitul pe profit 10,52 miliarde lei, dintre care 10,23 miliarde lei de la agenţii economici şi doar 298,44 milioane de lei de la băncile comerciale.

Cele mai multe venituri, în 2009, vor fi în continuare obţinute din Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), respectiv de 44,416 miliarde lei, în urcare cu 8,67% faţă de 40,87 miliarde lei anul trecut. Cotele şi sumele defalcate din impozitul pe venit se vor majora cu 7,5%, la 15,3 miliarde lei, în schimb cele defalcate din TVA vor scădea cu 5,57%, la 17,6 miliarde de lei. În plus, contribuţiile din asigurări vor genera venituri în creştere cu 3,94%, la 463 milioane de lei.

Cheltuielile bugetului, peste 205 miliarde lei

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt estimate pentru acest an la un total de 205,5 miliarde lei (51,3 miliarde euro). Acestea reprezintă 35,5% din Produsul Intern Brut (PIB), anticipat la 579 miliarde lei (144,7 miliarde euro), potrivit proiectului de buget aferent anului 2009, ce va fi dezbătut, astăzi, împreună cu partenerii sociali.

Totodată, cheltuielile bugetelor locale au fost stabilite la circa 48 miliarde lei (8,3% din PIB), iar cheltuielile bugetului de asigurări sociale, la 39,9 miliarde lei, echivalentul a 6,9% din PIB.

La acestea se adaugă cheltuieli de 1,6 miliarde lei, ceea ce reprezintă 0,3% din PIB, din bugetul de şomaj, 15,9 miliarde lei pentru Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, 13,1 miliarde lei din autofinanţare şi 5,5 miliarde lei pentru alte bugete.

Bugetul este bazat pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei (144,7 miliarde de euro), calculate la un curs mediu de patru lei pentru un euro.

image


Statul şi-a bugetat în 2009 peste 13 miliarde de lei din impozitul pe profit plătit de companii

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite