Continuă seria fraudelor bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pagubele produse de ultimul atac dat asupra conturilor Bancpost s-ar putea ridica la 300.000 de euro Bancpost a căzut din nou pradă fraudatorilor. După restricţionarea retragerilor de bani

Pagubele produse de ultimul atac dat asupra conturilor Bancpost s-ar putea ridica la 300.000 de euro

Bancpost a căzut din nou pradă fraudatorilor. După restricţionarea retragerilor de bani de la bancomat, clienţii au dat iama la ghişee.

Seria atacurilor de fraudă asupra instituţiilor de credit este departe de a lua sfârşit. Bancpost este cea mai recentă victimă a atacatorilor de conturi. După ce, la începutul lunii mai, au fost constatate mai multe retrageri suspecte de numerar de la bancomate din România şi Bulgaria, banca a decis restricţionarea câtorva zeci de mii de carduri.

Este vorba despre unele carduri de salarii de tip Millenium. În consecinţă, cardurile nu vor mai putea fi folosite pentru retragerea de numerar de la bancomat (ATM), însă vor putea fi utilizate, până la emiterea altora noi, pentru plata la comercianţi (POS) sau pentru retragerea de numerar de la ghişeele băncii.

Salariaţii publici, fără bani de la bancomat

Ca urmare a acestor măsuri, posesorii cardurilor restricţionate au format, de la începutul acestei săptămâni, cozi la ghişeele băncii, fie pentru a retrage numerar, fie pentru a-şi verifica soldurile.

Totuşi, Mihai Bogza, preşedintele Bancpost, spune că aglomeraţia din unităţi nu se explică prin teama clienţilor de a nu-şi pierde banii, ci prin faptul că clienţii care luau până acum bani de la bancomat sunt constrânşi să îi ridice de la ghişeu. "Nu am observat un astfel de comportament. Au fost zile de salarii, iar clienţii au venit să-şi retragă sumele. Pentru a veni în sprijinul lor, am prelungit programul de lucru al unităţilor, care vor fi deschise şi sâmbătă, şi duminică", a mai spus Bogza.

În plus, preşedintele Bancpost a subliniat faptul că banca face tot posibilul ca până la sfârşitul acestei luni să emită noi carduri în schimbul tuturor celor restricţionate. După o verificare de către bancă, toţi clienţii păgubiţi îşi vor primi banii înapoi.

Până în prezent, instituţia a emis aproximativ 600.000 de carduri de salarii de tip Millenium. În imposibilitatea de a-şi ridica bani prin intermediul bancomatelor se află, astfel, în momentul de faţă, aproximativ 100.000 de angajaţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA). În aceeaşi situaţie se află şi numeroşi deputaţi, procurori şi angajaţi ai Ministerelor Transporturilor şi Afacerilor Externe.

Posibilă scurgere de date din interior

Deşi nu a fost identificat încă modul de operare al atacatorilor, principalele ipoteze iau în calcul o eroare de sistem sau scurgerea de informaţii din interiorul băncii. "Încă nu ştim exact cum s-a produs acest atac. Am primit mai multe ipoteze de lucru, însă dorim să nu dăm mai multe detalii până la rezolvarea situaţiei", ne-a spus preşedintele Bancpost. În plus, acesta a menţionat că paguba maximă aferentă tranzacţiilor suspecte s-ar putea ridica la 200-300 de mii de euro.

Banca şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) au demarat două anchete separate pentru investigarea presupuselor fraude. Poliţia nu exclude scurgerea de informaţii din interiorul băncii, deoarece seriile cardurilor Bancpost în cauză sunt consecutive, au declarat, pentru NewsIn, surse din poliţie. "Principalele ipoteze de lucru ale poliţiei iau în calcul o eroare de sistem sau scurgerea de informaţii din interiorul băncii, întrucât seriile cardurilor presupus fraudate sunt consecutive.

Până în prezent, poliţia a primit câteva zeci de sesizări de la clienţii Bancpost", au mai precizat aceleaşi surse. Specialiştii exclud, în acest caz, varianta unui atac de tip phishing. "Nu cred că a fost vorba de o operaţiune de phishing, pentru că o astfel de tentativă nu ar fi putut genera o situaţie de asemenea amploare", ne-a declarat Alexandru Andriescu, specialist antiphishing. În plus, acesta a subliniat că toate băncile ar trebui să supervizeze şi să conştientizeze mai bine riscurile asociate proceselor interne pentru ca astfel de situaţii să fie minimizate.

Infracţiuni pe piaţa bancară românească în 2008

La începutul acestui an, Bancpost a mai fost victima unei fraude. Atunci directorul unei agenţii din Bucureşti a sustras suma de 100 de mii de euro, din care o parte a fost jucată la un cazinou. Un caz similar a avut loc în luna februarie a acestui an, când o angajată a BRD-Societe Generale a transferat din conturile unei companii 2,2 milioane de euro în conturile unor complici. Specialiştii sunt de părere că astfel de situaţii sunt mult mai numeroase, însă nu ajung în atenţia publicităţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite