Construirea unei autostrăzi va avea un cost standard pe kilometru de 5,05 - 6,1 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construirea unei autostrăzi va avea un cost standard cuprins între 5,05 milioane euro şi 6,1 milioane euro, fără TVA, pe kilometru, iar reparaţia capitală a unei căi ferate va costa 1,19 milioane euro/km, fără TVA, conform unui proiect de HG elaborat de Ministerul Transporturilor.

În funcţie de evoluţia progresului tehnic şi al preţurilor resurselor specifice, standardele de cost vor fi actualizate periodic sau ori de câte ori este necesar, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Transporturilor.

Normele nu cuprind cheltuielile aferente mai multor capitole din structura devizului general al investiţiei, respectiv cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului, cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului, cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică, cheltuieli pentru probe tehnologice şi teste şi predare la beneficiar sau alte cheltuieli.

Potrivit anexei documentului citat de Mediafax, costul standard pe kilometru pentru autostrăzi extraurbane în zonă de deal şi de şes este de 5,05 milioane euro, iar pentru acelaşi tip de autostradă în zonă de munte se ridică la 6,1 milioane euro.

Reabilitarea unui drum naţional clasa tehnică III are un cost standard de 761.000 euro/ km, iar cel pentru un drum naţional nou clasa tehnică III este de 3,86 milioane de euro/ km.

Pe segmentul feroviar, costurile standard pentru reabilitarea unei căi ferate coridor european şi pentru reparaţii capitale a unei linii de cale ferată sunt de 2,18 milioane euro/ km, respectiv 1,19 milioane euro/ km.

În sectorul naval au fost elaborate standarde pentru cheu maritim la -13,5 metri (21.450 euro/ml), cheu fluvial pereat (8.861 euro/ml) şi punct de trecere a Dunării cu bacul (551.845 euro/bucată).

Standarde de cost au fost elaborate şi în domeniul aerian, standardul de cost pentru o pistă de aterizare fiind, în funcţie de clasificare, de 391.071 euro/100 metri şi, respectiv, 557.500 euro/100 metri.

Sumele nu includ TVA şi au fost exprimate la un curs de 4,2 lei pentru un euro, luat în calcul la fundamentarea bugetului pentru acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite