Consiliul Concurenţei: Clienţii plăteau la creditele netransparente după bunul plac al băncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clienţii persoane fizice plăteau pentru creditele cu dobândă netransparentă după bunul plac al băncilor, lucru care nu este este corect econimic şi nu trebuie să existe, a declarat astăzi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele onsiliului Concurenţei.

"Cuiul lui Pepelea este la creditele vechi, unde erau fie comisioane care nu se regăsesc în noua listă, fie unde dobânda nu era transparentă, adică era un pic la bunul plac al băncii. Acest lucru nu este corect cel puţin din punct de vedere economic", a spus Chiriţoiu.

El a adăugat că Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori va elimina această situaţie. "Modificarea Ordonanţei ar reduce foarte mult impactul economic şi am pierde o şansă de a corecta nişte greşeli din trecut", a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

El consideră că împrumuturilor vechi ar trebui să se aplice condiţii similare cu cele ale creditelor acordate după intrarea în vigoare a actului normativ, la 21 iunie 2010. Astfel, el se aşteaptă ca în următoarea perioadă să aibă loc tot mai multe refinanţări de credit, mai ales că notarii vor ăşi vor reduce tarifele.

"Până la urmă tot la asta se va ajunge, pentru că oamenii nu sunt proşti, nu vor sta la o dobândă de 10%, doar că asta va dura timp. Oamenii trebuie să se apuce din nou să cerceteze piaţa, să vadă care sunt ofertele, adică sunt nişte costuri administrative şi ale clienţilor şi ale funcţionarilor băncilor", a spus Chiriţoiu.

El anticipează că în lunile următoare mulţi români vor găsi o cale să-şi refinanţeze împrumuturile, iar concurenţa între bănci va creşte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite