Competiţia din sistemul bancar nu afectează rata profitabilităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul semestru din 2007 anunţă un an cu rezultate financiare foarte bune pentru instituţiile de credit Chiar dacă ritmul de creştere a volumului creditelor înregistrează o temperare,

Primul semestru din 2007 anunţă un an cu rezultate financiare foarte bune pentru instituţiile de credit

Chiar dacă ritmul de creştere a volumului creditelor înregistrează o temperare, băncile comerciale continuă să anunţe rezultate financiare în creştere. Profiturile se majorează chiar şi cu 30% - 40%, rata ajungând la 50% în cazul băncilor de dimensiuni medii de pe piaţa românească.

Anul 2007 are mari şanse să reprezinte o perioadă foarte profitabilă pentru sistemul bancar românesc. Asta pentru că bilanţurile încheiate pentru primul semestru indică atât creşteri substanţiale ale activelor, cât şi ale ratei de profitabilitate.

Creşterea cotei de piaţă, obiectiv pentru băncile medii

Instituţiile de credit de dimensiuni medii şi mici câştigă teren pe piaţa creditelor bancare. Spre exemplu, Alpha Bank, prima instituţie de credit care a primit avizul Băncii Naţionale (BNR) pentru acordarea creditelor după noile norme a afişat, la sfârşitul primului semestru, un nivel al activelor de aproximativ 2,95 miliarde de euro, cu aproape 40% mai mare decât totalul înregistrat la finele anului trecut.

Pe de altă parte, profitul brut înainte de impozitare, la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului 2007, s-a situat la valoarea de 13,3 milioane EUR, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul susţinerii creşterii agresive a reţelei de unităţi. Mai mult, Alpha Bank intenţionează ca, până la sfârşitul lui 2010, să ajungă la o reţea de 300 unităţi, adică de peste trei ori mai mare comparativ cu dimensiunea reţelei de distribuţie în momentul de faţă.

Băncile mari luptă pentru consolidarea poziţiei pe piaţă
O altă bancă din top 10 al sistemului bancar românesc - Bancpost - s-a remarcat în primele şase luni prin active totale de 3,7 miliarde de euro, adică o creştere cu aproximativ 60% faţă de sfârşitul anului trecut. Împrumuturile totale acordate de BancPost se ridică la 2,5 miliarde de euro, iar depozitele la 1,3 miliarde de euro.

Totodată, profitul operaţional al Bancpost a crescut cu 55% în prima jumătate a anului, la 109,1 milioane de euro, de la 70,5 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. În timp ce băncile mici se luptă pentru creşterea cotei de piaţă, şi în vârful ierarhiei competiţia este la fel de strânsă, mai ales că unele bănci au trecut prin procese de fuziuni. Spre exemplu, UniCredit Ţiriac, a patra instituţie de credit din sistemul bancar românesc, a obţinut un profit net de 15 milioane de euro, în al doilea trimestru al anului curent. Comparativ cu perioada similară din 2006, profitul net a crescut cu 10%.

Veniturile totale înregistrate de UniCredit în România au fost de 71 milioane euro în intervalul aprilie-iunie al acestui an, în creştere cu 15,4% faţă de al doilea trimestru al anului trecut şi au fost alimentate de creşterea câştigului net din dobânzi.

Iar Banca Comercială Română, cea mai mare instituţie de credit din ţara noastră, a anunţat recent o creştere a profitului net cu 21,4% faţă de perioada similară din 2006, ajungând la 139,5 milioane de euro. Iar activele BCR au depăşit 16 miliarde de euro, cu aproximativ două miliarde de euro peste nivelul înregistrat la finele anului trecut.

Totodată, trebuie să ţinem cont de faptul că abia în a două jumătate a acestui an, efectele majorării gradului de îndatorare se vor reflecta mult mai bine în bilanţurile instituţiilor de credit. Asta şi în contextul în care o serie de bănci aşteaptă avizul BNR până la sfârşitul anului.

Profitul net al BRD, în creştere cu 32%

BRD-Groupe Societe Generale, a doua bancă din sistem, a anunţat, ieri, un profit net de 417 milioane de lei, în creştere cu 32% faţă de iunie 2006. Astfel, rentabilitatea fondurilor proprii (ROE) a ajuns 38,1%, în timp ce coeficientul de exploatare (cheltuieli generale/venit net bancar) a ajuns la 45,2%. Volumul total al creditelor acordate clientelei se ridică la 20,8 miliarde RON, în creştere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006.

Creditele pentru persoane fizice au crescut cu 48%, în timp ce creditele acordate clientelei de persoane juridice au crescut cu 54%. Creditele pentru persoane fizice reprezintă peste 46% din totalul creditelor acordate de bancă. Depozitele depăşesc 21,3 miliarde RON, în creştere cu 32 % faţă de 30 iunie 2006.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite