Companiile româneşti aleargă după imaginea burselor externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa de capital autohtonă oferă însă creşterea notorietăţii şi publicitate gratuită pentru companiile listate

Anunţul pentru listarea pe o bursă de valori a intrat, în ultimul timp, în tiparul discursului multora dintre managerii companiilor româneşti. Tot mai multe companii de la cota bursei bucureştene vehiculează posibilitatea listării duale, iar unele societăţi, care cochetează cu ideea finanţării prin piaţa de capital, anunţă direct ieşirea pe pieţele externe.

Faptul că piaţa de capital românească nu oferă un plus de imagine reprezintă principalul argument invocat de societăţile româneşti care exclud Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ca opţiune de listare. Pe de altă parte, companiile se tem şi de lipsa de experienţă a pieţei autohtone în ceea ce priveşte anumite sectoare de activitate.

Piaţa de capital poate acoperi nevoile de finanţare

Cu titlu de exemplu, cu toate că nicio companie din Grupul GECAD nu a demarat, încă, procesul de listare, preşedintele Radu Georgescu spune că deocamdată, bursa din Bucureşti nu oferă avantajele unei pieţe externe. "Vorbim aici nu doar de lichiditate, ci şi de imaginea pe care o oferă listarea la BVB faţă de Nasdaq, spre exemplu", ne-a explicat Georgescu. Referindu-se la tendinţa de a ignora bursa românească, Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, este de părere că piaţa autohtonă poate face faţă cu brio, în acest moment, nevoilor de finanţare. "Bani există şi în România, şi sunt suficient de mulţi în momentul de faţă", a declarat, pentru "Adevărul", Panait. În plus, analiştii consideră că firmele care se listează afară pierd publicitatea din mass-media românească. "Principalele avantaje al unei listări la BVB sunt creşterea notorietăţii, publicitatea gratuită, dar şi încrederea pe care o primesc, astfel, din partea investitorilor", spune Panait.

Şi la capitolul birocraţie, o altă hibă a listărilor pe piaţa bucureşteană, lucrurile par a se fi îndreptat. "Cele mai multe companii care aleg bursele străine invocă drept principal motiv birocraţia impusă de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). În acest moment, însă, consider că CNVM este dispusă să facă eforturi pentru atenuarea acestei probleme", este de părere preşedintele KTD Invest.

Cele mai multe societăţi care aduc în discuţie posibilitatea listării provin din sectorul IT autohton. În momentul de faţă însă, acest domeniu de activitate este reprezentat la BVB de un singur emitent - Flamingo (FLA) - companie care deţine numai 0,37% din capitalizarea bursieră.

Companiile din IT se pregătesc de start la Bursa din Bucureşti

Slaba reprezentare a acestui sector devine, astfel, o altă cauză pentru care companiile din domeniu decid să ocolească piaţa autohtonă. "Bursa românească nu are deloc tradiţie în listarea companiilor din zona IT, iar evoluţiile din ultimul timp arată că va mai dura destul de mult până când acest domeniu va fi evaluat la adevăratele sale valori", consideră Radu Georgescu. Tot către piaţa de capital se orientează pentru finanţare şi acţionarii Siveco.

Furnizorul de soluţii software ar putea intra la tranzacţionare cel mai devreme în 2009. "În momentul în care a avut loc noua infuzie de capital (n.red.: fondurile Intel Capital şi Enterprise Investors deţin, din iulie 2005, 32,5% din acţiunile companiei), am luat în calcul posibilitatea unei listări. Deocamdată, însă, noii acţionari cu experienţă pe pieţele de capital supun compania la o evaluare riguroasă ca să determine gradul de pregătire pentru listare", ne-a explicat Anca Crahmaliuc, marketing manager în cadrul Siveco.

Tot pentru 2008-2009 şi-a anunţat ieşirea pe bursă şi Softwin, producătorul antivirusului BitDefender.

În timp ce unele companii tatonează intrarea în ringul bursier, altele, deja listate, vor să-şi lărgească sursele de finanţare. Spre exemplu, producătorul de ciocolată Kandia-Excelent a anunţat începerea unui proces de identificare a posibilităţilor de majorare a capitalului social, pentru finanţarea achiziţiei diviziei de produse zaharoase preluată de la Kraft Foods, prin listarea la o bursă din afara ţării.

Acţionarul majoritar, Axis Investments, a informat compania despre intenţia sa de a investiga în mod separat, în nume propriu, şi alte opţiuni care ar putea conduce de asemenea la suplimentarea free-floatului şi extinderea bazei investitorilor în cadrul societăţii. Şi singurul jucător din sectorul IT românesc, listat, de la jumătatea lui 2005, la cota BVB, a anunţat că va face o emisiune de certificate de deţinere acţiuni (GDR) pe piaţa britanică de capital, până la sfârşitul acestui an.

"BVB nu are deloc tradiţie în listarea companiilor IT, iar evoluţiile din ultimul timp arată că va mai dura mult până când acest domeniu va fi evaluat la adevăratele sale valori"

Radu Georgescu
Preşedinte GECAD Group

Retailerii vor să intre la bursă

Reprezentanţii lanţurilor de magazine Domo şi Altex au anunţat, în repetate rânduri, ieşirea pe bursă şi au transferat o parte din acţiuni la firme înfiinţate în Cipru, şi, respectiv, în Olanda. Lorand Szavardi, preşedintele Domo, a explicat că unul dintre motivele pentru care a făcut o astfel de mişcare a fost şi facilitarea unei posibile listări, anunţând că, până la sfârşitul acestui an, acţiunile companiei vor fi tranzacţionate la BVB. Şi Dan Şucu analizează, în prezent, varianta listării pe bursă a Mobexpert, proces prin care se intenţionează vânzarea a 25% din acţiuni. Deşi au fost luate în calcul mai multe burse, BVB rămâne prima opţiune pentru omul de afaceri.

Deocamdată însă, singura companie româneasca listată la Londra este A&D Pharma. Acţiunile companiei din domeniul farmaceutic se tranzacţionează, din octombrie 2006, pe piaţa Alternative Investment Market (AIM) din Londra.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite