Companiile de pensii, atrase de fondurile de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2006, asigurătorii europeni deţineau peste 21% din active în fonduri de investiţii. Ritmul susţinut de creştere economică din ultimii ani generează un context favorabil dezvoltării

În 2006, asigurătorii europeni deţineau peste 21% din active în fonduri de investiţii.

Ritmul susţinut de creştere economică din ultimii ani generează un context favorabil dezvoltării fondurilor de pensii şi de investiţii. Cei care vor însă să estimeze randamentele pe care le vor înregistra companiile de pensii au dificultăţi, pentru că o paralelă cu evoluţia fondurilor de investiţii nu este deloc elocventă.

Companiile de asigurări şi fondurile de pensii sunt tot mai interesate de creşterea plasamentelor în fondurile de investiţii, susţin specialiştii Certinvest.

Ponderea mare a depozitelor în economiile populaţiei poate reprezenta un potenţial de creştere pentru industria fondurilor de investiţii.

"Pentru a înţelege care sunt similitudinile între cele două tipuri de fonduri e bine de ştiut că au aceleaşi proceduri de administrare, soluţii IT compatibile, instrumente de economisire pe termen lung. De asemenea, ambele sunt orientate către retail, şi nu pot da faliment", arată Eugen Voicu, director Certinvest.

În funcţie de vârstă, se pot alege şi variantele de investiţii

Fondurile mutuale se constituie într-un instrument investiţional important pentru companiile de asigurări. Şi cei care au depăşit limita de vârstă pentru Pilonul II au ca variantă investiţiile în fonduri mutuale.
O altă consecinţă a apariţiei contribuţiilor în pensii prin deţinerile la fonduri mutuale este că firmele de asigurări îşi asigură dispersia plasamentelor pe portofolii active diferite, ceea ce, implicit, duce la diminuarea riscului. Investiţia obligatorie în companii de pensii va creşte interesul şi pentru organismele mutuale.

În 2006, la nivelul ţărilor europene, fondurile de pensii şi companiile de asigurări deţineau în medie 21,5% din active în fonduri de investiţii (creştere faţă de 2002 - în detrimentul depozitelor). Cuantumul investiţiilor în fonduri depăşeşte 1.100 miliarde de euro, conform aprecierilor directorului Certinvest.
Fondurile de pensii administrate privat investesc circa 35% din portofoliul în organisme de plasament. De asemenea, Eugen Voicu a arătat faptul că economiile persoanelor fizice sunt investite în proporţie de 11,2% în fonduri mutuale.

Fondurile de investiţii în România:

2006 - investiţiile în fonduri ale populaţiei ocupă 0,5% din totalul economiilor
Cuantumul investiţiilor lor în 2006 a fost de aproximativ 106 milioane de euro
Investiţiile persoanelor fizice în fonduri au fost orientate 80% către fondurile deschise şi 20% către cele închise.

Particularităţile celor două tipuri de plasament

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite