Companiile listate stau bine la capitolul datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile actuale, îndatorarea relativ redusă a societăţilor de la BVB constituie un punct forte. Companiile listate nu s-au întins mai mult decât le este plapuma în ceea ce priveşte creditele. În contextul de faţă, acest lucru nu poate fi decât benefic pentru ele.

Societăţile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au îndatorat cu măsură în ultima perioadă. Acest lucru nu poate decât să le avantajeze, în condiţiile în care dobânzile cresc de la o zi la alta.

În plus, deteriorarea mediului economic actual ar putea determina pe unele dintre ele să apeleze la finanţări pe termen scurt, iar acest lucru este posibil doar în cazul în care gradul de îndatorare le mai permite. “Din punctul de vedere al indicatorilor de îndatorare, companiile româneşti listate la BVB stau bine.

Acest lucru este foarte important în acest context delicat al pieţelor de creditare”, spune Mihai Căruntu, şeful Departamentului de cercetare piaţă de capital, din cadrul BCR.

Efectul de domino

Analistul este de părere că nu vor interveni modificări substanţiale în privinţa îndatorării emitenţilor până la finele acestui an. Din 2009 însă, deteriorarea mediului economic ar putea impune creşterea numărului de credite pe termen scurt, prin efectul de domino manifestat în rândul companiilor.

“Înrăutăţirea mediului economic poate afecta în lanţ companiile, în sensul în care creanţele unei societăţi vor fi recuperate de la clienţi într-un timp mai lung. Această situaţie poate ridica necesitatea unor companii de a contracta credite pe termen scurt pentru asigurarea lichidităţilor necesare pentru a-şi îndeplini la rândul său obligaţiile”, a explicat Căruntu.

În ceea ce priveşte creditul pe termen lung, acesta va fi angajat doar de societăţile care au planuri de afaceri foarte solide. Totodată, condiţiile vitrege de mediu s-ar putea reflecta într-o deteriorare a indicatorilor de lichiditate, fără a atinge niveluri îngrijorătoare, a mai spus analistul.

Sectorul productiv, cel mai vulnerabil

Printre companiile cele mai îndatorate se numără cele care îşi desfăşoară activitatea în industria prelucrătoare, fie pentru că au angajat credite de retehnologizare în anii trecuţi, fie că au un ciclu de numerar foarte ridicat (n.red. - un număr de zile ridicat între momentul achiziţionării mărfii şi materialelor şi încasării de bani de la clienţi).

“Sectoarele productive sunt mai vulnerabile decât sectorul serviciilor, unde aşa-numitul ciclu de numerar este mai scurt”, a mai spus analistul.

La finele anului trecut, printre companiile cele mai îndatorate se numărau Policolor, IAR Braşov, Romcarbon Buzău, Rompetrol Rafinare şi Oltchim. Toate acestea aveau un grad de îndatorare (datorii financiare/EBITDA) de peste 5.

Potrivit lui Mihai Căruntu, dacă indicatorul datorii financiare/EBITDA are valori mai mici de 3, este un indiciu solid că firma are capacitatea de a-şi gestiona în bune condiţii datoriile financiare.

Fără credite

Deşi pare greu de crezut, printre companiile listate la BVB se numără şi câteva cărora creditele nu le dau bătăi de cap, pentru că ele nu au datorii.

Printre companiile cu grad de îndatorare zero se numărau, la finele anului trecut, Rompetrol, Well Service, Petrom, Prospecţiuni, Amonil, Braiconf, Socep şi Şantierul Naval Orşova (19 societăţi în total).

Faptul că unele companii nu au datorii poate însemna că ele au fost îndeajuns de profitabile şi au generat suficient flux de numerar care să acopere ieşirile pe care le-a presupus realizarea unui anumit program de investiţii, fără a fi nevoie să fie contractate credite.

Totodată, un grad de îndatorare zero indică faptul că acele companii nu au fost nevoite să contracteze credite pe termen scurt pentru finanţarea capitalului de lucru. “Totuşi, este posibil ca unele firme să nu fi angajat investiţii pentru retehnologizare cu preţul pierderii unor oportunităţi de afaceri, tocmai pentru că nu a fost în politica lor să contracteze credite de investiţii pe termen lung”, a spus analistul BCR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite