Companiile farmaceutice listate au evoluat mai bine decât media naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest sector, alături de cel al industriei chimice şi serviciilor financiare, figurează printre domeniile cu perspective bune O mare parte din companiile listate la Bursa de Valori au

Acest sector, alături de cel al industriei chimice şi serviciilor financiare, figurează printre domeniile cu perspective bune

O mare parte din companiile listate la Bursa de Valori au înregistrat, pe parcursul anului trecut, performanţe mai bune decât nivelul mediu al sectorului de activitate respectiv. Iar cele mai bune evoluţii se regăsesc în domeniul financiar, industria chimică, dar şi în cea farmaceutică.

La toate sectoarele economice ce îşi găsesc corespondent în structura companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) apar emitenţi care au reuşit să înregistreze, în 2006 comparativ cu anul anterior, evoluţii foarte bune ale indicatorilor financiari. Dar în anumite sectoare, creşterile sunt mult peste nivelul mediu naţional. Spre exemplu, cele trei companii din sectorul farmaceutic listate la BVB - Antibiotice Iaşi (ATB), Biofarm Bucureşti (BIO) şi Sicomed Bucureşti (SCD) - au reuşit să îşi majoreze cifra de afaceri peste nivelul mediu înregistrat la nivelul tuturor companiilor din acest sector. Astfel, Institutul Naţional de Statistică raportează o majorare a cifrei de afaceri în domeniul vânzărilor de produse farmaceutice cu 13,7% în 2006 faţă de 2005, dar ritmul de creştere al afacerilor celor trei companii listate a variat între 14,6% (BIO) şi 28% (SCD).

Sectorul financiar a evoluat peste media sistemului bancar

Totodată, un alt sector de activitate în care companiile listate au avut o evoluţie mai bună decât media naţională ţine de industria chimică. În timp ce datele INS arată un ritm anual de creştere de 14% a cifrei de afaceri pentru producătorii de substanţe chimice, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Policolor Bucureşti sau Sinteza Oradea au obţinut o majorare a acestui indicator financiar de peste 20%. Pe de altă parte, cifra de afaceri a Carbochim Cluj-Napoca şi Prodplast Bucureşti a înregistrat un ritm de creştere de 5,25%, respectiv 8,30%.

Anul 2006 a fost o perioadă foarte bună pentru toate băncile, mai ales pentru cele listate la Bursa de Valori Bucureşti. Activele celor trei instituţii de credit au sporit, anul trecut comparativ cu 2005, peste media sistemului bancar. Iar în cazul a două dintre cele trei bănci, profitul net s-a majorat, de asemenea, peste media întregului sistem. BRD - Groupe Societe Generale a obţinut, la finalul anului trecut, un profit net de circa 656 milioane de lei, în creştere cu 19% faţă de nivelul înregistrat în 2005. Iar ritmul de creştere este aproape dublu faţă de majorarea de 10,6% a profitului net obţinut la nivelul întregului sistem bancar.

Evoluţii mixte în sectorul producătorilor de materiale

Principalul motor de creştere a activităţii bancare, atât în cazul BRD, cât şi a celorlalte două instituţii listate - Banca Transilvania şi Carpatica - a fost reprezentat de credite şi mai puţin de veniturile obţinute din comisioane. Spre exemplu, în cazul BRD, soldul creditor s-a ridicat la 18,7 miliarde de lei, în creştere cu 68% faţă de anul 2005. Totodată, volumul împrumuturilor în cazul Băncii Transilvania a totalizat circa 4,89 miliarde de lei, în creştere cu 65% faţă de anul precedent. Iar Banca Comercială Carpatica a înregistrat un sold al creditelor de 825 milioane de lei, ritmul de creştere fiind de aproape 49%. Astfel, toate cele trei bănci cotate la BVB şi-au consolidat poziţia pe piaţa creditelor. Datele publicate de Banca Naţională arată faptul că, la nivelul întregului sistem bancar, soldul total al creditelor au sporit cu 48%, nivel inferior celui înregistrat de cele trei instituţii.

Nu în ultimul rând, unele companii din domeniul materiilor prime şi materiale au reuşit să depăşească performanţele obţinute la nivel naţional. Spre exemplu, în cazul Alro Slatina şi Silcotub Zalău, cifra de afaceri s-a majorat cu circa 36%, respectiv aproximativ 22%, în 2006 faţă de anul anterior. Pentru aceeaşi perioadă, Institutul Naţional de Statistică a raportat un ritm de creştere pentru producătorii de construcţii metarile de circa 16%. În schimb, în cazul MJ Maillis România, ritmul de majorare a cifrei de afaceri a fost de circa 14%, iar pentru Mechel Târgovişte de numai şase procente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite