Comisioanele ridicate alungă investitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea medie a tranzacţiilor la BVB a scăzut sub 11 milioane de euro Reacţiile preponderent emoţionale ale investitorilor au diminuat drastic rulajele pe Bursa de la Bucureşti de la

Valoarea medie a tranzacţiilor la BVB a scăzut sub 11 milioane de euro

Reacţiile preponderent emoţionale ale investitorilor au diminuat drastic rulajele pe Bursa de la Bucureşti de la începutul crizei financiare.

Deşi în primul trimestru din acest an veniturile companiilor tranzacţionate pe piaţa principală au crescut cu 60% faţă de perioada similară din 2007, investitorii au luat decizii mai ales pe baza evenimentelor care au marcat pieţele internaţionale.

"Este greu de explicat scăderea preţurilor, în timp ce cifrele de afaceri ale societăţilor au crescut", a subliniat, ieri, în cadrul Forumului Pieţei de Capital, Stere Farmache, CEO BVB. Prăbuşirea cotaţiilor de pe piaţa românească de capital a avut loc pe fondul diminuării accentuate a rulajelor.

În timp ce pieţele mature au suferit cele mai mici pierderi la capitolul lichiditate, pieţele emergente şi-au dovedit o dată în plus vulnerabilitatea în faţa turbulenţelor financiare.

Astfel, în primele cinci luni din acest an, lichiditatea Bursei din Cipru, de exemplu, a scăzut cu 60%, pe când Deutsche Boerse a fost marcată de o diminuare de numai 5%.

Piaţa românească, prea scumpă

În acelaşi interval, indicatorul lichiditate a pierdut 25% pe bursa din Italia, 20% pe piaţa din Budapesta, 36% pe piaţa din Londra şi peste 40% la Bursa de Valori Bucureşti.

Absenţa titlurilor de stat de pe piaţa principală sau comisioanele ridicate percepute de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) au contribuit la înrăutăţirea situaţiei pe piaţa românească. "Lipsa de interes a investitorilor autohtoni pentru bursa de la Bucureşti este cauzată şi de nivelul ridicat al comisioanelor practicate de CNVM, care reprezintă 20-23% din total comisioane", susţine Graţiela Iordache, membru al Comisiei Buget, Finanţe, Bănci a Camerei Deputaţilor.

Fondurile de pensii, aşteptate

Pe de altă parte, oficialii BVB aşteaptă un semnal pozitiv şi din partea fondurilor de pensii. "Este regretabil că reglementatorul pieţei fondurilor de pensii a luat decizia de a permite acestora să investească mai mult în instrumentele pieţei monetare (n. red.: fondurile au primit derogarea de la limita de 20% din valoarea totală a activelor în astfel de instrumente)", spune Stere Farmache. Până în 2020, din capitalizarea fondurilor de pensii obligatorii, pe bursă vor ajunge aproximativ 8 miliarde de euro, apreciază Mihai Şeitan, director general al Fincop Broker de Pensii Private.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite