Comisioanele fac diferenţa între serviciile de transfer al banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce băncile percep taxe mai mici, operaţiunile prin Western Union sau MoneyGram se impun prin rapiditate Numărul mare al românilor care lucrează în străinătate (mai ales în

În timp ce băncile percep taxe mai mici, operaţiunile prin Western Union sau MoneyGram se impun prin rapiditate

Numărul mare al românilor care lucrează în străinătate (mai ales în Spania şi Italia) a determinat creşterea profiturilor obţinute de intermediarii transferurilor de bani. Diferenţa între bănci şi companiile de transfer rapid este dată de comisioane şi de timpul în care se efectuează această operaţiune.

Nu mai puţin de 1,8 miliarde de euro venituri (din dobânzi, muncă, plasamente etc) au intrat în ţara noastră în 2006. Statisticile Băncii Naţionale a României indică faptul că aproximativ un miliard de euro au fost trimişi în ţară de cei care muncesc în străinătate, iar, neoficial, valoarea aceasta depăşeşte două miliarde de euro.

O mare parte din aceste sume au trecut inevitabil prin "filtrul" băncilor sau al serviciilor de transfer rapid. Pe cei care primesc nu îi interesează prea mult cine intermediază această tranzacţie, atât timp cât intră în posesia banilor. Expeditorii însă trebuie să ţină cont de faptul că au de achitat comisioane. Iar acestea pot varia considerabil de la o formă la alta de transfer.

Transfer mai rapid, comisioane mai mari

Prin Western Union sau MoneyGram, banii pot fi transferaţi în 15 minute. Fără cont bancar sau carte de credit, însă cu un comision mai mare faţă de transferul printr-o bancă. Spre exemplu, prin serviciul Western Union (care are birouri proprii, dar şi în cadrul unor bănci), la transferul unei sume între 500-750 de euro, comisionul este de 34 de euro. Pentru sume cuprinse între 750 şi 1.000 de euro, expeditorul plăteşte un comision de 39 de euro, iar pentru sume care depăşesc 1.000 de euro, comisioanele trec de 45 de euro. Grila de comisioane pentru acest tip de servicii se aplică pe tranşe de sume (comisioane standard stabilite de Western Union şi aplicabile unitar de către toţi prestatorii serviciului din ţara noastră).

Prin acest serviciu, suma maximă de persoană pentru o tranzacţie pe zi este de 10.000 de dolari sau echivalent în euro pentru transferuri din alte ţări în România (n.red.: dacă operaţiunea se face prin intermediul BancPost). Prin MoneyGram, suma maximă de transferat sau de primit pentru un client, pe zi, se ridică la 18.000 de euro (prin BCR).

În comparaţie, băncile percep comisioane de zeci de ori mai mici pentru transferul de bani din străinătate, însă procedura durează aproximativ o săptămână. Cel care primeşte banii plăteşte la banca din România un comision de retragere de aproximativ 0,5%. Procedura presupune doar deschiderea unui cont curent sau de card la banca unde se primesc banii.

Înainte de a efectua transferul printr-o bancă, destinatarul trebuie să se intereseze la banca din România la care va primi banii care este banca sa corespondentă din ţara şi oraşul de unde se trimite suma de bani. Prin băncile corespondente banii ajung mai repede în ţară.

Servicii speciale pentru cei care lucrează în Italia şi Spania

Cum Spania şi Italia sunt cele mai populare destinaţii de muncă pentru români, băncile nu au întârziat să dezvolte servicii speciale pentru transferurile de bani din aceste ţări.

De exemplu, bănci precum BCR şi BRD au dezvoltat serviciul "la Caixa", destinat persoanelor fizice care locuiesc în Spania. Suma maximă transferată este de 1.500 euro/transfer, iar banii ajung în ţară în aceeaşi zi. Comisionul de transfer este unic şi va fi suportat în totalitate de către expeditor. Transferurile din Spania sunt facilitate şi prin serviciul ROCES BCR (CECA-BCR), unde suma maximă a transferului este de 3.000 de euro/ operaţiune. UniCredit România are pachetul "Familia Ta", pentru românii care lucrează legal în Italia, contra unei taxe de 80 de euro/an. Produsul este oferit de UniCredit şi "Conto Tu" (prin Agenzia Tu). În acest caz, unul dintre beneficii este emiterea unui card de debit fără comisioane de emitere şi de administrare în primul an.

Sfaturi utile:

- Nu trimiteţi niciodată bani unui necunoscut printr-un serviciu de transfer de bani

- Fiţi foarte atenţi la afaceri sau oportunităţi care par prea avantajoase pentru a fi adevărate

- Nu folosiţi serviciul de transfer de bani pentru a plăti, de exemplu, achiziţii la licitaţii online

- Nu trimiteţi bani pentru a plăti taxe sau onorarii pentru câştiguri potenţiale la loterii internaţionale

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite