Codul de bune practici nu protejează clienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au negociat un an întreg, procesatorii şi distribuitorii s-au înţeles să schimbe doar pe alocuri relaţiile de până acum. Cea mai fierbinte problemă, cea a taxelor ascunse, a suferit doar o schimbare de nuanţă, insesizabilă însă în buzunarul consumatorilor.

După patru ore de negocieri intense, la capătul unui an întreg de astfel de întâlniri şi diverse acuze în presă, procesatorii de alimente şi lanţurile de supermarketuri au definitivat, luni seara, Codul de Bune Practici.

Schimbările sunt minore faţă de relaţiile comerciale de până acum. Documentul stabileşte ca lanţurile de supermarketuri să nu mai „impună”, ci să „negocieze” cu furnizorii de alimente diversele taxe de deschidere de magazine, de raft, de catalog, etc. O schimbare de denumire ce nu aduce însă reale schimbări nici pentru furnizorii de alimente, dar nici în buzunarele consumatorilor.

Vom ieşi la vânătoare de reduceri?

Ca şi până acum, furnizorii mici, ce nu-şi pot permite aceste taxe, nu pot intra la raft, iar celor cu volume mari de produse li se vor asigura discounturi. Şi, tot ca până acum, consumatorul va plăti nu doar produsul achiziţionat, ci şi aceste diverse taxe de marketing.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a asigurat însă că vor exista reduceri de preţuri, iar consumatorii care vor „vâna” diferenţele în diverse magazine, le vor găsi.

„Dacă supermarketul X va avea costuri mai mici cu deschiderea de magazin decât supermarketul Y, atunci diferenţa asta se va vedea automat în preţul produsului. Codul aduce o concurenţă veritabilă între retaileri”, a declarat Minea. 

Problema diverselor taxe impuse de supermarketuri a fost, de altfel, tema principală a revoltei producătorilor de alimente în urmă cu un an. Între timp, producătorii au fost însă excluşi din negocierile purtate între procesatorii de alimente şi reprezentanţii supermarketurilor, mediate de Ministerul Agriculturii.
 
Producătorii vor boicota Codul

„Producătorii de materie primă şi consumatorii nu vor avea nimic de câştigat de pe urma codului, pentru că nu se reglementează şi relaţia producătorului cu procesatorul. Acesta din urmă poate să îmi impună taxe şi termene aberante”, a declarat Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine.

Întrebat cum ar putea scădea preţurile alimentelor dacă nu sunt invitaţi la discuţii şi producătorii, Ion Rădulescu, şeful de cabinet al ministrului Agriculturii, a declarat că „negocierile vizau doar comerţul modern”.

Obligaţie pentru toţi

Guvernul va prelua documentul, iar pe baza acestuia va adopta săptămâna viitoare o Ordonanţa de Urgenţă. Sub formă de lege, Codul va deveni astfel obligatoriu pentru toate lanţurile de magazine şi pentru toţi procesatorii de alimente din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite