Cinci fonduri private de pensii vor intra pe piată din luna mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin cinci fonduri de pensii private administrate de trei bănci ar putea fi operaţionale până în luna mai a acestui an, a declarat, luni, preşedintele Comisiei de Supraveghere a

Cel puţin cinci fonduri de pensii private administrate de trei bănci ar putea fi operaţionale până în luna mai a acestui an, a declarat, luni, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private, Mircea Oancea. Potrivit acestuia, în prezent există un număr de trei companii aferente Pilonului III de pensii în curs de autorizare. Conform reprezentanţilor CSSPP, în primul an de funcţionare a Pilonului III, se poate ajunge la 200.000-300.000 de participanţi în sistem.

O persoană poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15% din venitul brut şi poate beneficia de pensie când împlineşte 60 de ani. Contribuţiile în acest sistem sunt deductibile fiscal în limita a 200 de euro de la angajator şi 200 de euro de la angajat. Conform unor calcule ale operatorilor din piaţă, o contribuţie lunară de 20 de euro pe o perioadă de 25 de ani în acest sistem va aduce o pensie de 140 de euro, în plată timp de 15 ani, în cazul fondurilor de pensii facultative. Estimările au vizat un randament mediu anual de şapte la sută, în euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite