Ce face RCS&RDS cu 380 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata datoriilor, bătălia pentru câştigarea drepturilor de difuzare ale Ligii 1 şi posibila achiziţie a concurenţei sunt motivele pentru care compania RCS&RDS s-a împrumutat masiv de la bănci. Compania RCS&RDS, controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, a încheiat recent două acorduri de finanţare în valoare de 331 de milioane de euro cu mai multe bănci. Cine-i mai poate sta în cale?

RCS&RDS, controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, a contractat două credite sindicalizate, de 206 milioane de dolari şi 125 milioane de euro pentru plata unor împrumuturi scadente în vară. Potrivit unor surse din piaţă, RCS&RDS ar avea scadenţe până în luna august pentru credite în valoare de peste 200 de milioane de dolari. În următorii doi ani, Teszari are de achitat datorii de peste 500 de milioane de euro. În plus, în această perioadă va avea loc licitaţia pentru acordarea drepturilor de televiziune ale Ligii Profesioniste de Fotbal, iar RCS&RDS va avea nevoie de bani lichizi.

La împrumutul sindicalizat de 206 milioane de dolari au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV şi BRD- Groupe Société Générale, în calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV în calitate de agent de credit şi co-ordonator şi agent pentru garanţii. Cable Communications Systems Olanda, acţionarul majoritar al companiei de comunicaţii, a constituit în favoarea ING Bank o garanţie reală mobiliară de rang doi asupra unui număr 215.252.727 acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al RCS & RDS.

După ani de tăcere, Teszari iese la atac
Toată lumea ştie că această companie este controlată de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari, care în acte deţine doar puţin peste 2%, restul acţiunilor fiind deţinut de Cable Communications Systems Olanda şi alte 16 persoane fizice. Dacă declaraţiile de presă făcute de oficialii companiei RCS&RDS în ultimii ani pot fi numărate pe degetele de la o mână, de la începutul lui 2011, însă, tot mai multe ştiri legate de politica de dezvoltare a RCS&RDS au apărut în piaţă. Fie că a cumpărat o televiziune locală din Timişoara, fie că şi-a deschis canalul Zece TV sau că îşi va deschide un nou post de ştiri, DIGI News, a prezentat cifre, număr de abonaţi, pierderi, profit, comunicarea RCS&RDS a fost intensă în ultima perioadă. A lansat servicii noi de telefonie, internet şi televiziune prin internet IP TV.

În ultimii 15 ani, RCS&RDS a acaparat scără cu scară, bloc cu bloc, oraş cu oraş, devenind lider pe piaţa de cablu din regiune cu un număr de peste 2,7 milioane de abonaţi în 2010. Pe locul al doilea, cu un număr de 1,15 milioane de abonaţi, se află compania UPC, pe care Zoltan Teszari intenţionează să o cumpere, potrivit mai multor surse bancare. Tranzacţia s-ar ridica la peste 300 de milioane de dolari, iar RCS&RDS ar deveni un adevărat gigant pe piaţa de profil. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei a declarat pentru Adevărul că va urmări îndeaproape această tranzacţie, în cazul în care ea va avea loc.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite