Câştigul sectorului farmaceutic, în creştere cu 40%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare urcare a profitului net, cu 79%, a revenit companiei Zentiva Cei trei producători de medicamente listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - Antibiotice (ATB), Zentiva (SCD)

Cea mai mare urcare a profitului net, cu 79%, a revenit companiei Zentiva

Cei trei producători de medicamente listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - Antibiotice (ATB), Zentiva (SCD) şi Biofarm (BIO) - au obţinut, în primul semestru din acest an, un profit net cumulat de 42,6 milioane de lei, în creştere cu aproape 40% faţă de perioada similară din 2006.

Rentabilitatea capitalurilor proprii a crescut pentru Antibiotice şi Zentiva, în timp ce în cazul Biofarm s-a menţinut la cel mai ridicat ridicat nivel (11,49%), în ciuda unei uşoare corecţii.

Vânzările Zentiva, revizuite negativ

Cel mai mare avans al câştigului net a fost înregistrat de Zentiva SA, care, după primele şase luni, a raportat un profit de 12,7 milioane de lei, cu 79% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Recent, Erste Bank a revizuit în sens negativ estimările referitoare la vânzările companiei din România, de la 97 milioane de euro la 95,4 milioane de euro.

Analiştii din piaţa de capital nu consideră că această revizuire va avea un impact asupra evoluţiei preţului acţiunilor SCD. "Trebuie avută în vedere capacitatea în creştere a pieţei româneşti de medicamente, precum şi faptul că vânzările Zentiva România au crescut în primul semestru, spre deosebire de firma-mamă, care s-a confruntat cu o scădere a cifrei de afaceri în aceeaşi perioadă", susţine Marian Lupu, director general adjunct în cadrul Estinvest Focşani. În ultimul an bursier, cursul acţiunilor SCD a înregistrat o apreciere de 5,16%.

Afaceri în urcare cu 1,3% pentru Biofarm

Biofarm Bucureşti a obţinut, în primul semestru, un profit net de 9,16 milioane de lei, în creştere cu 22% faţă de perioada similară din 2006, în contextul unei cifre de afaceri de 29,5 milioane de lei. Şi Antibiotice Iaşi a înregistrat un câştig net de 20,7 milioane de lei, în urcare cu 31,1%.

La nivelurile actuale de profit, cele două societăţi sunt tranzacţionate la multipli P/E (raportul dintre preţul unei acţiuni la bursă şi profitul pe acţiune) cuprins între 30 şi 33 peste media acestui sector în alte pieţe europene. Cu toate că rezultatele la şase luni sunt încurajatoare, analiştii rămân rezervaţi în ceea ce priveşte evoluţia ulterioară a acţiunilor în piaţă. "Nu mă aştept la creşteri prea mari ale preţurilor acţiunilor emitenţilor din domeniul farmaceuticelor până la finalul anului, chiar dacă rezultatele la şase luni sunt încurajatoare.

Depinde şi de raportarea de la nouă luni, iar în cazul ATB - de finalizarea cu succes a privatizării", explică Marian Lupu.

Publicarea rezultatelor pe semestrul I nu a adus un entuziasm foarte ridicat pe emitenţii din sectorul farmaceutic, principalul motiv fiind starea de aşteptare cauzată de incertitudinea privind o stabilizare a pieţelor externe.

Antibiotice, pe locul nouă la vânzări pe piaţa autohtonă

În intervalul iulie 2006 - iunie 2007, vânzările de medicamente din ţara noastră s-au ridicat la aproape şase miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), marcând o creştere cu 20% faţă de perioada similară aferentă anilor 2005/2006. Potrivit unui raport de cercetare al Cegedim, cel de-al doilea trimestru din 2007a avut un aport de 1,48 miliarde de lei (465,8 milioane de euro).

Cotele producătorilor români din industria farmaceutică variază între 3,1 şi 5,1%. Astfel, Ranbaxy (fosta Terapia Cluj-Napoca) se situează pe locul şapte, cu vânzări de 302,2 milioane de lei, Zentiva (fosta Sicomed) ocupă locul opt, cu 301,5 milioane de lei, iar Antibiotice Iaşi se situează pe locul nouă, cu 184,3 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite