Cardurile de credit merg bine şi în vreme de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, românii au plătit cu cardul de credit cumpărături de peste 1,75 miliarde de lei.  În condiţiile în care băncile au devenit mult mai prudente în acordarea împrumuturilor, cardul de credit poate constitui alternativa pentru obţinerea unei finanţări.

Creşterea semnificativă a restanţelor i-a determinat pe bancheri să se gândească de două ori înainte de a acorda un credit. Dacă împrumuturile clasice au bătut mai multe luni pasul pe loc, cu o uşoară revigorare în ultima perioadă, cele pe card au înregistrat în continuare un avans.

„Creditarea pe card este unul dintre puţinele segmente care au continuat să crească în 2009“, explică Cosmin Vladimirescu, account manager în cadrul MasterCard.

Şi asta fie că mulţi dintre românii care aveau deja un card de credit l-au utilizat mai des în ultima perioadă, fie că este vorba de noi carduri emise.

Numărul de dosare privind cardurile de credit trimise pentru verificare la Biroul de Credit a fost de 515.000 în perioada octombrie 2008-septembrie 2009, în creştere cu 100.000 faţă de perioada anterioară.

Spre comparaţie, numărul de interogări privind creditele de nevoi personale aproape că s-a înjumătăţit în intervalul menţionat, ajungând la 2,8 milioane de cereri.

Dobânzi mai mici

Numărul de carduri de credit valide în circulaţie a continuat însă să scadă de la un vârf de 2,75 de milioane de unităţi la finele lunii martie, la 2,26 milioane în septembrie. Acest lucru reflectă că mulţi români au renunţat la cardurile pe care nu le utilizau.

Totuşi, numărul de tranzacţii cu astfel de instrumente de plată s-a menţinut pe acelaşi trend ascendent, ajungând la 4,22 milioane în trimestrul al treilea, faţă de 4,03 milioane de tranzacţii în intervalul ianuarie-martie, respectiv 4,13 milioane în aprilie-iunie.

În trimestrul al treilea, românii au plătit cu cardul de credit peste 600 de milioane de lei, valoarea fiind în uşoară scădere faţă de intervalul similar din 2008, dar în creştere faţă de perioadele anterioare. Totodată, dobânzile la cardurile de credit au scăzut simţitor în ultima perioadă, în unele cazuri, coborând sub cele ale creditelor de nevoi personale.

Avantajele produsului

Cardurile de credit au avantajul de a fi obţinute uşor şi rapid, în una-două săptămâni, chiar şi în această perioadă când băncile aprobă împrumuturile mult mai greu.

Este o linie de credit disponibilă pentru orice fel de cumpărături, iar creditul se poate obţine instant, fără a întocmi o nouă documentaţie la fiecare utilizare. Cardul poate avea ataşate servicii cu valoare adăugată, cum ar fi asigurările sau programele de loialitate.

În plus, produsul presu­pune flexibilitate la rambur­sare şi are dobândă zero în perioada de graţie ce poate ajunge până la 60 de zile.

Totuşi, este de preferat ca datoria să fie plătită în perioada de graţie sau, cel puţin, suma minimă de rambursat, şi să se evite retragerile de numerar de la bancomat pentru că au costuri mai mari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite