Cardul cu cip îşi face loc pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul băncilor ce emit carduri cu microprocesor încorporat, instrumente mult mai sigure decât cele clasice, a ajuns la 11. Constrânse de normele europene ce impun trecerea la cip până în 2012, dar conştiente de avantajele acestei tehnologii, tot mai multe bănci emit acest tip de produs.

CEC Bank a anunţat ieri că va începe emiterea de carduri cu microprocesor, aliniindu-se astfel la standardele de securitate internaţionale.

Cele peste 750.000 de carduri din portofoliul CEC Bank vor fi migrate către cele cu cip pe măsura expirării acestora, iar, în viitor, banca va diversifica serviciile oferite prin încărcarea pe microprocesor a diverselor aplicaţii, cum ar fi programe de fidelitate sau portofel electronic.

CEC Bank este a 11-a bancă de pe piaţa locală care emite carduri cu cip, după ProCredit Bank, ING Bank, GarantiBank, RBS Bank, Intesa Sanpaolo Bank, BRD, BCR, Romanian International Bank, Banca Transilvania şi UniCredit Ţiriac Bank.

Securitatea, principalul avantaj

Cel mai important avantaj al acestui instrument de plată este gradul ridicat de securitate, rezultat din criptarea prin algoritmi mai complicaţi a informaţiei. „În acest moment, securitatea superioară a acestor instrumente este atuul principal", întăreşte Cristian Tudorancea, vicepreşedintele CEC Bank.

Totuşi, în prezent, majoritatea cardurilor sunt duale, adică conţin atât cip, cât şi bandă magnetică. Şi asta din cauza faptului că încă nu toate bancomatele şi POS-urile sunt acceptatoare de cip. Astfel, sunt voci care susţin că atât timp cât cardurile continuă să aibă şi bandă magnetică rămân vulnerabile fraudelor.

Existenţa cipului permite, de asemenea, creşterea vitezei de procesare a tranzacţiilor, dar şi stocarea unor informaţii suplimentare. În alte state, cardul cu cip a ajuns să fie folosit pe post de carte de identitate, cartelă de autobuz sau metrou. Totodată, cardul cu cip poate servi şi pentru plăţi rapide de mică valoare prin simpla trecere a instrumentului prin dreptul unui cititor electronic, prin tehnologia contactless.

Doar 20% din carduri au cip

În ciuda avantajelor pe care le presupun instrumentele cu cip, acestea ocupă o pondere redusă, de doar 20%, în totalul portofoliului de carduri, potrivit lui Adrian Apolzan, director carduri în cadrul ING Bank. „Este un proiect care necesită analiză şi resurse. Este foarte greu să dedici echipe întregi în acest sens", a explicat Tudorancea, vicepreşedintele CEC Bank.

Totuşi, având în vedere că normele de implementare a sistemului SEPA obligă băncile să treacă la cip până la finele lui 2011, Tudorancea crede că numărul de emitenţi va creşte. „Până la începutul lui 2011, cred că toate băncile vor emite carduri cu cip", a mai
spus el.

Avantajele cipului

Securitatea sporită.

Creşterea vitezei de procesare a tranzacţiilor.

Stocarea mai multor informaţii.

Efectuarea de plăţi de tip contactless.

Noi tipuri de servicii şi programe de fidelizare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite