Cardul de credit, soluţie de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul este o alternativă pentru finanţarea cumpărăturilor. Dobânzile la împrumuturi au crescut semnificativ în ultima perioadă, dar băncile au menţinut aceleaşi costuri pentru cardurile de credit. 

În pragul Sărbătorilor de iarnă, tot mai mulţi români şi-ar putea acoperi cheltuielile printr-un card de credit, şi asta datorită avantajelor pe care acesta le presupune atunci când este folosit corespunzător.

Perioadă de graţie până la 60 de zile

Dacă salariul nu este suficient pentru a acoperi toate cheltuielile de Sărbători şi n-ai nici bani puşi deoparte, poţi efectua plata cu cardul de credit şi să rambursezi împrumutul în prima lună a anului viitor. În acest caz, vei rambursa băncii doar principalul, fără dobândă, datorită perioadei de graţie care se poate întinde la unele bănci până la 60 de zile.

Totuşi, nu trebuie uitat faptul că perioada de graţie este acordată de cele mai multe bănci doar în cazul plăţilor la comercianţi, nu şi pentru retragerile de numerar.

Totuşi, dacă te întinzi cu cheltuielile şi nu îţi permiţi să rambursezi în perioada de graţie întreaga sumă împrumutată, poţi lăsa o parte şi pentru lunile viitoare.

Pentru banii rămaşi de rambursat, banca va aplica însă o dobândă care variază, pe piaţa bancară românească, între 17,5% şi 30% pe an pentru lei. În plus, pentru a nu fi penalizat de bancă, nu trebuie să uiţi să depui în fiecare lună în cont suma minimă de rambursat. Acesta diferă de la o bancă la alta şi este cuprinsă între 1 şi 10% din creditul utilizat.

Dobânzi în stagnare

Deşi majoritatea băncilor emit gratuit astfel de produse bancare, taxa de administrare este destul de ridicată comparativ cu un card de debit şi poate ajunge până la 50 de lei pe an. În ceea ce priveşte limita de credit pe care o poţi utiliza, aceasta diferă de la o bancă la alta şi poate atinge chiar de 15 ori venitul eligibil al solicitantului.

Deşi în ultima perioadă dobânzile la creditele de nevoi personale, dar şi ipotecare au crescut semnificativ, costurile cardurilor de credit s-au menţinut constante. Ca strategie în perioada Sărbătorilor de iarnă, băncile nu au recurs la creşteri de dobândă pentru împrumuturile de pe card. Sunt bănci care practică chiar dobânzi mai reduse pentru cardurile de credit faţă de împrumuturile de nevoi personale.

Tot mai multe carduri de credit

Unul din opt români are câte un card de credit. Mai exact, dintre cei 21,7 milioane de locuitori ai României, 2.707.331 aveau un card de credit la finele celui de-al treilea trimestru al acestui an.

Numărul acestora este în creştere cu 8,2%, faţă de trimestrul anterior, când numărul unor astfel de produse bancare atingea 2,5 milioane de unităţi. În ciuda numărului mare de carduri de credit emise, românii plătesc la comerciant sau pe internet o dată la două luni. 

Dobânzi practicate de bănci la cardurile de credit


Banca           Card    Rata dobânzii    Perioada maximă de graţie

CEC Bank           MasterCard CEC     17,50%    59 de zile
ING Bank            ING Credit Card    18,00%    42 de zile
OTP Bank           Mastercard Standard    22,00%    45 de zile
BRD               Punct Card MasterCard    22,00%    60 de zile
Millennium Bank             Visa Clasic    18,50%    55 de zile
BCR                   BCR MasterCard    23,90%    50 de zile
Bancpost           Visa Classic    26,90%    55 de zile
Raiffeisen Bank    Standard    28,00%    56 de zile

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite