Calificare în resurse umane
0
HR Management Club a primit un ajutor nerambursabil în valoare de 1,17 milioane de lei. O firmă din Bucureşti a beneficiat de sprijin european în vederea îmbunătăţirii cadrului de organizare şi de funcţionare a domeniului resurselor umane din România.
Citeşte şi:
Parteneriate sociale susţinute de UE
Calificare europeană în resurse umane
Promovează idei de afaceri cu bani de la UE
IMM-urile nu vor fonduri europene
HR Management Club a accesat fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa Prioritară 3, Domeniul 3.3 „Dezvoltarea parteneriatelor şi încurajarea iniţiativelor partenerilor sociali şi ai societăţii civile“. Din banii obţinuţi va fi creat un portal de internet şi va fi alcătuit un manual de bune practici în domeniul resurselor umane.
Proiectul include şi realizarea unui sondaj şi crearea unui grup de lucru care va dezbate problemele legislative ale industriei de profil.
Centru online de informaţii
Perioada de desfăşurare a proiectului este de 15 luni, din mai 2009 până în iulie 2010, iar valoarea eligibilă a acestuia este de 1,19 milioane de lei. „Proiectul a început în mai, prima parte urmând a fi implementată în septembrie, când va fi lansat un centru de resurse online pentru specialiştii din domeniul resurselor umane“, povesteşte managerul de proiect Carmen Cucul.
„Vom organiza şi grupe de lucru cu 20 de participanţi, care se vor întâlni o dată pe lună“, mai adaugă ea.
În ceea ce priveşte site-ul de internet, aici vor fi postate articole de specialitate. „Portalul va conţine studii de human resources (HR) şi am angajat, pe o perioadă determinată de trei luni, o persoană care va aduna studii şi rapoarte“, explică Cucul.
Cu timpul şi participanţii la grupurile de lucru vor putea scrie materiale, ce vor fi apoi postate pe site-ul dedicat. În septembrie va fi demarat şi un studiu destinat consultanţilor din domeniu. Proiectul este realizat integral de HR Management Club. Totuşi, în cadrul programului sunt urmărite parteneriatele cu asociaţii ale societăţii civile, cu patronate, dar şi cu instituţii publice.
Buget prea mic
Pentru alcătuirea proiectului au apelat la un consultant specializat pe fonduri europene. Totuşi, a fost un proces mai lung decât au anticipat. „Noi am depus actele în august 2008 şi abia în mai anul acesta am semnat contractul. În plus, atunci când am alcătuit bugetul nu am inclus anumite costuri precum experţii“, îşi aminteşte managerul de proiect. De aceea acum o parte din membrii asociaţiei lucrează ca voluntari pentru a suplini lipsa experţilor.
Din fondurile obţinute au fost cumpărate două laptopuri, este acoperită realizarea portalului de internet şi a altor cheltuieli conexe. Mai mult, după începerea proiectului au fost angajaţi trei oameni pe o perioadă determinată.
În ceea ce priveşte cuantumul contribuţiei proprii a beneficiarului, acesta se ridică la 2% din totalul valorii eligibile a proiectului, HR Management Club fiind o asociaţie profesională. Până acum, au primit o prefinanţare de 30% din valoarea eligibilă a proiectului, cererea de rambursare urmând a fi depusă luna viitoare.
Contribuţia beneficiarului
Proiectul este cofinanţat într-o pondere diferită, în funcţie de calitatea solicitantului. Dacă beneficiarul finanţării este o persoană juridică cu scop patrimonial, aceasta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile.
În cazul în care nu are scop patrimonial primeşte doar 2%. Solicitanţii ordonatori de credite ai bugetului de stat vor avea de acoperit din resurse proprii o cotă de 22% din valoarea eligibilă a proiectului.