La Caixa vrea o bancă mică de retail din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia de credit, cu sediul la Barcelona, avea deja la finele lunii septembrie a acestui an peste 64.000 de clienţi români aflaţi la muncă în Spania La Caixa, cea mai mare casă de

Instituţia de credit, cu sediul la Barcelona, avea deja la finele lunii septembrie a acestui an peste 64.000 de clienţi români aflaţi la muncă în Spania

La Caixa, cea mai mare casă de economii din Europa şi al treilea grup financiar din Spania, a deschis ieri prima sucursală operaţională la Bucureşti. Segmentul-ţintă pe piaţa autohtonă îl constituie companiile medii şi mari, dar planurile de viitor au în vedere şi o eventuală achiziţie a unei bănci de retail autohtone.

La Caixa avea deja la finele lunii septembrie a anului curent peste 64.000 de clienţi români aflaţi la muncă în Spania, în creştere cu 32% faţă de perioada similară a anului 2006. Din aceştia, 5,6% au folosit serviciul de transfer de bani CaixaGiros.

În plus, La Caixa a parafat în ultimii ani acorduri de parteneriat pentru transferuri rapide de bani cu bănci locale precum Raiffeisen, BRD şi BCR. Potrivit oficialilor băncii, volumul tranzacţiilor bilaterale prin La Caixa s-a ridicat, în perioada ianurie-septembrie 2007, la 175,8 milioane de euro, în creştere cu 31% faţă de aceeaşi perioadă din 2006. Cu toate acestea, ţinta instituţiei de credit o constituie afaceriştii spanioli care activează sau intenţionează să desfăşoare activităţi în România sau în această zonă geografică.

Sprijin pentru clienţii cu afaceri în străinătate

"Obiectivul deschiderii acestor sucursale este de a oferi sprijin clienţilor care operează în străinătate şi celor potenţiali cu interese comerciale în regiune, precum şi de a contribui la atragerea companiilor străine care se stabilesc în Spania sau au relaţii de afaceri cu aceasta", a declarat Juan Maria Nin, preşedinte şi CEO la Caixa. Scopurile sunt la fel de ambiţioase ca cele de pe piaţa spaniolă: "să devină punctul de referinţă în domeniul bancar şi să-şi asume rolul de lider al companiilor spaniole şi al afacerilor private", a mai declarat Juan Maria Nin.

În rest, puţine informaţii despre ce va urma, accentul fiind pus pe implicarea socială a băncii şi pe dezvoltarea "pas cu pas", după cum a precizat oficialul băncii. "Dacă ni se va oferi ocazia să cumpărăm o bancă de retail din România, nu ne vom da înapoi. Avem ambiţii, dar suntem conştienţi că trebuie să câştigăm piaţa pas cu pas. Deocamdată am deschis doar un birou", a explicat preşedintele La Caixa.

El a precizat că, în condiţiile unor preluări punctuale în fiecare ţară, La Caixa se va orienta către bănci pentru care să investească între 500-700 milioane de euro, fiind posibile achiziţii de peste un miliard de euro în cazul unei bănci regionale. Pe segmentul de retail, o achiziţie va presupune o ţintă pe termen mediu de minimum 3-4% din piaţă.

Ca urmare, La Caixa se va orienta către o instituţie de credit cu o astfel de cotă sau va achiziţiona o bancă mai mică, urmând apoi dezvoltarea organică. Extinderea pe plan extern a băncii La Caixa a fost demarată în 1995, prin deschiderea primelor birouri în Porto (Portugalia) şi Bruxelles (Belgia). Ultima sucursală externă a La Caixa a fost deschisă în luna iulie, în Polonia.

"Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona - la Caixa" are active în valoare totală de 239,616 miliarde de euro şi o bază de 10,4 milioane de clienţi. Instituţia de credit, care a obţinut un profit de trei miliarde de euro în 2006, deţine aproape 5.300 de sucursale, unde activează peste 26.000 de angajaţi. Banca are instalate peste 7.800 de ATM-uri şi peste 2,2 milioane de clienţi activi de internet-banking.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite