Căderea Bursei americane determină deprecierea monedei naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda naţională s-a depreciat, la începutul acestei săptămâni, cu mai mult de un ban faţă de euro până la 3,1768 lei/euro. Motivul ţine de căderea Bursei americane, ceea ce a determinat o

Moneda naţională s-a depreciat, la începutul acestei săptămâni, cu mai mult de un ban faţă de euro până la 3,1768 lei/euro. Motivul ţine de căderea Bursei americane, ceea ce a determinat o parte din investitori să îşi retragă plasamentele din economiile emergente.

Cursul afişat luni de Banca Naţională a României (BNR), de 3,1768 lei/euro, descrie o depreciere a monedei naţionale cu 104 lei vechi (-0,33%) faţă de euro, de la 3,1664 lei/euro, cât era la sfârşitul săptămânii trecute.

"Cotaţia leului s-a corectat după mişcările valutelor emergente din regiune. Cauzele ar fi că a căzut bursa din Statele Unite şi au ieşit şi investitori din regiune", a spus dealerul-şef al Băncii Transilvania, Ioan Bîrle, citat de NewsIn. Astfel, datele slabe privind economia Statelor Unite au urcat cursul de schimb al monedei americane la peste 1,38 dolari/euro.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a precizat, ieri, că BNR monitorizează evoluţia pieţei americane, pentru a anticipa eventualele influenţe asupra cursului de schimb al monedei naţionale şi asupra preţurilor la combustibili.

Asta pentru că leul a evoluat, cel puţin până acum, în aceeaşi direcţie cu celelalte valute din regiune. "Vom avea sensibilitatea pieţelor emergente", a explicat Isărescu.
Pe pieţele internaţionale, dolarul a oscilat, în prima parte a zilei, între 1,3771 şi 1,3842 dolari/euro, iar în jurul orei 14:00, ora României, cotaţia era de 1,3796 dolari/euro. Cursul afişat luni de BNR arată o apreciere a monedei naţionale cu 133 lei vechi (0,57%) faţă de dolar, de la 2,3114 lei/dolar, cât era vineri, la 2,2981 lei/dolar.

Banca centrală a afişat în prima parte a zilei de luni un nivel al dobânzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 3,94% pe an faţă de 3,06% pe an, cât era la finalul săptămânii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobânda a urcat la 5,12% pe an, de la 4,06% pe an, cât era vineri. BNR a atras, luni, 3,5 miliarde lei în depozite la două săptămâni la o dobândă anuală medie de 5,92% şi o dobândă maximă de 6,45% pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite