CEC Bank nu poate fi competitivă pe creditul în euro prin „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CEC Bank nu va putea concura cu celelalte bănci care se vor înscrie în programul „Prima Casă“ pe segmentul creditelor în euro, întrucât nu are în spate o bancă-mamă.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, consideră că instituţia pe care o conduce nu va putea acorda credite în valută la costuri competitive prin programul „Prima Casă“. Acesta a explicat că finanţarea de pe pieţele externe ar presupune costuri mai mari decât marja maximă de 4% ce poate fi aplicată indicelui Euribor. „Noi nu avem o bancă-mamă care să ne finanţeze, iar dacă ne finanţăm de la instituţiile financiare internaţionale ar fi prea scump”, a declarat pentru „Adevărul“ preşedintele CEC Bank. Totuşi, Gheţea a menţionat că banca se va înscrie în program atât pentru creditele în lei, cât şi pentru cele în valută.
La rândul său, consultantul de investiţii Bogdan Baltazar consideră că o marjă de 4% este la limită şi, în aceste condiţii, probabilitatea ca băncile să obţină profit este scăzută. „Guvernul încearcă să facă presiuni asupra băncilor. Se vor înscrie în program instituţiile de credit care se pot aproviziona mai ieftin, de la băncile-mamă“, a spus Baltazar.

Zece bănci s-au calificat

Surse guvernamentale au declarat pentru ziarul „Adevărul“ că 10 dintre cele 19 instituţii ce au trimis oferte preliminare se încadrează în condiţiile anunţate duminică de Guvern. „Aşteptăm oferte îmbunătăţite din partea celor 19 instituţii de credit şi este posibil ca toate să se încadreze în program. Cert este că după ofertele preliminare există un top zece al băncilor potrivite pentru a oferi aceste credite“, au mai spus sursele.
Practic, cine vrea să acorde împrumuturi prin acest program trebuie să accepte o marjă de cel mult 4% peste indicele de referinţă Euribor, aplicat la creditele în euro, şi de 2,5% peste Robor, pentru cele în lei. Astfel, dobânzile s-ar situa în jurul valorii de 5,2% pentru finanţările în moneda europeană şi de 13,3% pentru cele în lei. De asemenea, avansul minim obligatoriu este de 5% pentru împrumuturile de maximum 60.000 de euro, iar pentru sume mai mari se solicită un aport propriu suplimentar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite