Bursa de la Bucureşti va închide pe verde şi în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile companiilor listate la BVB vor continua să se aprecieze în acest an, dar ritmul de creştere a preţurilor va fi mai temperat decât în 2009. Investitorii vor obţine randamente însemnate şi în acest an, spun brokerii. Aceştia văd creşteri de peste 25%. Totuşi, prudenţa rămâne cuvântul de ordine.

După ce în 2009 titlurile de la Bursa de Valori s-au apreciat, în medie, cu până la 40%, recuperând o parte din pierderile înregistrate în 2008, anul acesta trendul ascendent va continua.

Totuşi, nu vom mai vedea la Bursă creşterile consemnate anul trecut, atrag atenţia brokerii. „Mă aştept ca la finele anului să avem preţuri mai mari decât la sfârşitul lui 2009.

Creşterile vor fi însă mai temperate faţă de anul trecut", spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. El se aşteaptă la o creştere cu până la 30-40% a valorii tranzacţiilor.

Creşteri de până la 50% pentru SIF-uri

Răzvan Paşol estimează pentru 2010 o creştere de până la 25-30% pentru BET, indicele celor mai lichide zece acţiuni la BVB, care anul trecut a avansat cu 61,68%. Analiştii grupului austriac Erste spun că cele mai lichide companii de la Bucureşti au un potenţial de creştere de până la 77% în acest an, cel mai mare din regiune.

Sectorul societăţilor de investiţii financiare, ce a consemnat un avans de peste 90% în 2009, ar putea marca în acest an aprecieri de până la 50%, consideră Paşol.

Chiar dacă 2010 va fi un an verde pestru Bursă, prudenţa rămâne cuvântul de ordine pentru investitori. „Mă aştept pe parcursul anului la volatilitate. De aceea, investitorii trebuie să aibă în continuare foarte mare grijă", atrage atenţia preşedintele Intercapital Invest.

Deşi sunt două pieţe de dimensiuni şi cu o dinamică diferite, Bursa de la Bucureşti şi cea din Sibiu pun în practică decizii similare. Astfel, aproape sincron, cei doi operatori de piaţă se vor lista la propria cotă în primul trimestru din 2010.

BVB - Bursa din Sibiu, concurenţă strânsă

Sibex va lansa, la sfârşitul acestei săptămâni, propria platforma de tranzacţionare la vedere. Tot atunci va realiza şi listarea operatorului de piaţă, acţiunile Sibex urmând să fie tranzacţionate pe noua platformă începând din 22 ianuarie.

Şi acţionarii Bursei de la Bucureşti vor fi convocaţi, la data de 19 februarie, într-o Adunare Generală Extraordinară (AGEA) pentru a aproba (după ani buni de la conturarea proiectului) listarea BVB pe propria platformă.

„Dăm un exemplu foarte bun altor emitenţi prin listarea pe propriile burse. Mai ales că nu sunt foarte multe burse listate. Vor fi cu siguranţă foarte mulţi investitori interesaţi", este de părere Răzvan Paşol. În momentul de faţă, cel mai mare acţionar al BVB, cu o deţinere de 3,6%, nu este o persoană juridică, ci un investitor persoană fizică. Omul de afaceri târg-mureşean Mircea-Nicolae Musgociu conduce în topul celor 306 acţionari ai Bursei.

Interesantă este şi lansarea pieţei acţiunilor de la Sibiu, ştiut fiind faptul că şi BVB a încercat, încă din 2007, suplinirea absenţei derivatelor prin lansarea propriilor produse futures. Valoarea tranzacţiilor cu contracte futures pe BVB nu a depăşit, în 2009, valoarea medie de 65.000 de euro.

PREVIZIUNE

După o apreciere medie de peste 60% în 2009 pentru primele zece companii lichide de pe BVB, brokerii români estimează pentru acest an creşteri de cel mult 30%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite