Bursa a scăzut în ton cu ştirile externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile celor mai lichide companii au pierdut, în medie, 2,47%

Scăderile înregistrate pe bursele străine şi-au găsit ecou, vineri, şi pe piaţa românească de capital. Semnalul deprecierilor a fost dat, din nou, de pe pieţele americane.

Negocierile pentru planul de 700 miliarde dolari de salvare a sistemului financiar au stagnat după ce Partidul Republican a refuzat să se alăture administraţiei Bush în susţinerea acestuia.

În plus, banca Washington Mutual a fost nevoită să caute cumpărători, după ce clienţii şi-au retras aproape 16,7 miliarde dolari din conturi în zece zile. Toate acestea au determinat noi scăderi care s-au propagat, la sfârşitul săptămânii trecute, şi pe pieţele europene.

La ora închiderii bursei de la Bucureşti, indicele FTSE al bursei din Londra se deprecia cu 2,47%, indicele DAX, reprezentativ pentru bursa din Frankfurt – cu 1,77%, iar indicele CAC40 al bursei din Paris scădea cu 1,50%.

Cădere de peste 5% pentru BRD

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), bilanţul şedinţei de vineri indică o scădere de 2,47% pentru indicele BET (al celor mai lichide zece companii de pe piaţa principală), în timp ce indicele compozit al pieţei, BET-C, a fost marcat de o depreciere medie de 2,29%.

Segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a înregistrat de această dată o scădere sub media pieţei, de 1,87% faţă de sesiunea anterioară. “Percepţia investitorilor se schimbă foarte repede: dacă în urmă cu o zi pe pieţele globale se manifesta un sentiment pozitiv, astăzi (n.r. vineri) investitorii au fost dominaţi mai degrabă de un sentiment de aşteptare”, subliniază Adrian Lupşan, broker în cadrul Intercapital Invest.

Pe piaţa principală, BRD Groupe Societe Generale s-a detaşat printr-o cădere de peste 5%. Ultima tranzacţie cu acţiuni BRD a fost perfectată la 12,5000 lei/titlu.

Tranzacţii de 5,6 milioane de euro

Rulajul obţinut a fost de 5,6 milioane de euro (20,9 milioane de lei), iar segmentul SIF-urilor a asigurat aproximativ 45% din total. Cel mai bun rulaj, de 3,45 milioane de lei, a fost atras de SIF Oltenia (SIF5). Acţiunile SIF5 s-au depreciat cu peste 2%, iar cursul titlurilor SIF Transilvania (SIF3) a pierdut 3,45%.

În sectorul petrolier, acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au închis la 0,0404 lei/titlu, mai jos cu 7,76% faţă de şedinţa precedentă. Pentru începutul acestei săptămâni, brokerii aşteaptă posibile reveniri ale cotaţiilor. “Pe termen mediu şi lung, însă, mă aştept la un trend descendent pentru bursa românească”, consideră Lupşan.  ;

Creşteri nesemnificative

Indicele Rasdaq-C a crescut nesemnificativ, cu 0,05%. Cemacon Zalău (CEON) a obţinut cea mai ridicată lichiditate, iar acţiunile producătorului de materiale de construcţii s-au scumpit cu 5,33%, la 0,3950 lei/titlu. Acţiunile Iproeb Bistriţa (IPRU) s-au depreciat cu 1,4%, la 2,1200 lei/titlu, în condiţiile unor schimburi de 112.310 lei. Cotaţia acţiunilor Argus Constanţa (UARG) s-a depreciat cu 1,81% la 2,7000 lei/titlu.

image

Pe termen mediu şi lung mă aştept la un trend descendent pentru bursa românească

image


Adrian Lupşan,
broker

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite