Bursa românească, în topul creşterilor din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul semestru, acţiunile SIF au adus un profit de 38,7%, iar indicele BET-C s-a apreciat cu 30,5% Evoluţia Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a adus investitorilor, de la începutul

În primul semestru, acţiunile SIF au adus un profit de 38,7%, iar indicele BET-C s-a apreciat cu 30,5%

Evoluţia Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a adus investitorilor, de la începutul acestui an, câştiguri de peste 30%. Adică peste întregul randament oferit de ultimul an bursier, dar şi peste câştigurile înregistrate, în primul semestru din 2007, pe pieţele din Ungaria, Cehia şi Polonia. Totuşi, creşterile au avut loc pe o lichiditate redusă.

Primul semestru a surprins, din nou, analiştii care, după aprecierile moderate din 2006, preconizau o "aşezare" a pieţei autohtone pe creşteri sănătoase. "Comparativ cu primul semestru din 2006, când indicii BET şi BET-C înregistrau creşteri de doar 7% faţă de începtul anului, iar BET-FI pierdea peste 22%, semestrul acesta, bursa nu a mai avut parte de asemenea corecţii", subliniază Paul Brendea, analist în cadrul Prime Transaction.

Al doilea trimestru a relansat sectorul financiar

Aprecierea puternică s-a produs în al doilea trimestru. "În primele trei luni, indicii au înregistrat creşteri modeste, iar BET FI era chiar sub valoarea de la începutul anului. În al doilea trimestru, însă, mai ales în sectorul financiar, SIF-urile au crescut cu aproape 50%, trăgând după ele întrega piaţă", spune Marian Lupu, directorul general adjunct la Esinvest Focşani. Evoluţia societăţilor de investiţii financiare (SIF) a fost impulsionată de decizia SIF Transilvania (SIF3) de majorare a capitalului social. Astfel, preţul acţiunilor SIF3 aproape s-a dublat, iar acţiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au scumpit cu 54,34% faţă de sfârşitul anului bursier 2006.

În sectorul bancar, acţiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au înregistrat o creştere de 51,35%, iar cele ale Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu peste 20% după depăşirea datei de înregistrare pentru majorarea de capital. Florin Ilie, şeful departamentului pieţe de capital din cadrul ING România, consideră că "evoluţia sectorului financiar nu este surprinzătoare: băncile continuă să se plaseze în avangarda dezvoltării economice, fapt care determină în continuare aprecierea titlurilor listate". În plus, "deşi situaţia societăţilor de investiţii constituie un caz aparte, nu trebuie să ignorăm faptul că SIF-urile au o expunere mai mare la sistemul bancar", susţine analistul ING.

Sectoarele petrolier şi farmaceutic, pe ultimele locuri

Au fost însă şi sectoare care nu au mulţumit investitorii. "Sectorul petrolier, unde acţiunile Petrom (SNP) şi Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) s-au menţinut la aproximativ aceleaşi preţuri faţă de finele anului trecut sau cel al medicamentelor, cu creşteri sub media pieţei (excepţie făcând titlurile Biofarm - BIO -, dacă ţinem cont de acţiunile gratuite), nu au adus câştigurile aşteptate", explică Marian Lupu. În primele şase luni, acţiunile SNP au pierdut 6,19%, iar titlurile RRC au înregistrat o apreciere modestă, de numai 2,85%. Din nou, cel puţin până în momentul de faţă, câştigurile de la bursa românească devansează randamentele celorlalte burse, vecine sau din vestul Europei. "Pieţele de capital mature din regiune (Ungaria, Cehia, Polonia) au înregistrat, în medie, creşteri de 15% de la începutul acestui an, la nivelul indicilor principali", subliniază Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

În plus, creşterile au avut loc pe fondul unei lichidităţi încă reduse, capitol la care vecinii noştri din fostul bloc comunist ne depăşesc cu mult. "Numărul redus de IPO-uri (Oferte Publice Iniţiale) în ultimii ani lansate în România, comparativ cu numărul impresionant de mare din Polonia, cu programele de încurajare din Ungaria şi chiar cu iniţierea a numeroase IPO-uri în Bulgaria în ultimele luni este de-a dreptul frustrant", explică Paul Brendea.

Creşterile, determinate de oferta redusă de instrumente financiare pe piaţa autohtonă, şi cererea tot mai mare sunt puse pe seama afluxului de capital generat de aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. Ilie Florin, analistul ING România, apreciază că "nu este o surpriză faptul că piaţa a crescut peste media burselor din regiune: aceeaşi tendinţă a fost înregistrată de toate pieţele după aderarea la UE. Astfel, şi piaţa românească a devenit eligibilă pentru un număr mai mare de investitori străini, şi a câştigat, totodată, şi o mai mare încredere din partea investitorilor autohtoni". Totuşi, creşterile importante din ultimul trimestru ar trebui să pună în gardă investitorii, "o corecţie nefiind exclusă în perioada următoare", atrage atenţia Marian Lupu, analist la Estinvest Focşani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite