Bursa redeschisă continuă în pierdere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lichidarea participaţiilor deţinute de investitorii străini a coborât cotaţiile de la BVB. Spre deosebire de pieţele externe, Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de ieri tot pe roşu. Cea mai semnificativă corecţie a fost înregistrată de SIF-uri.

Acţiunile listate la Bursa de la Bucureşti au revenit ieri la tranzacţionare după suspendarea neaşteptată de miercuri. Totuşi, spre deosebire de pieţele externe care au crescut uşor, toţi indicii de la BVB au înregistrat corecţii.

Cea mai semnificativă pierdere a fost înregistrată în segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care au pierdut, în medie, 7,43%. La categoria «blue chips» cei mai lichizi zece emitenţi de la BVB au înregistrat o scădere de 1,72%, în timp ce indicele compozit a coborât cu 0,82%.

Corecţii medii de peste 3% au apărut în sectorul energetic, unde indicele BET-NG a închis şedinţa cu 3,84% mai jos faţă de ziua precedentă.

Specialiştii din piaţa de capital spun că în şedinţa de ieri a continuat trendul început cu o zi în urmă, când activitatea de tranzacţionare de la BVB a fost suspendată. «Cred că unii investitori au vrut să îşi lichideze participaţiile şi pentru că nu au reuşit miercuri, au continuat ieri», spune Gabriel Necula, broker la Prime Transactions.

Tranzacţii de 40 milioane lei

În opinia acestuia, investitorii acţionează în acest fel întrucât consideră că riscurile asociate economiei româneşti au crescut. «Deşi nu am evoluat în ton cu pieţele externe, în zilele următoare vom vedea o corelaţie cu bursele din afară», a adăugat Necula.

La închiderea şedinţei de la BVB, pieţele europene înregistrau creşteri între 1,9% şi 2,7%, în timp ce bursele din Europa Centrală şi de Est urcau cu până la 4,5%. Cel mai mare câştig a fost înregistrat de piaţa din Bulgaria, care a înregistrat o creştere de  5,48%.

În şedinţa de ieri investitorii au tranzacţionat titluri în valoare de 39,9 milioane lei (10,4 milioane euro). Cel mai mare rulaj din piaţă a fost atras de schimburile cu acţiuni SIF Moldova (SIF2), ce au totalizat 5,1 milioane lei. Ultima tranzacţie cu acţiuni SIF2 a fost perfectată la preţul de 0,8 lei/acţiune, în scădere cu 9,09%.

Poziţia a doua în topul lichidităţii a revenit tranzacţiilor cu acţiuni BRD, în valoare de 4,8 milioane lei. La finalul zilei, un titlu BRD era cotat cu 8,3 lei/acţiune, în creştere cu 1,84%.

Pierdere de 7,54% pentru SIF5

Al treilea rulaj din piaţă a fost atras de tranzacţiile cu titluri SIF Oltenia (SIF5), în valoare de 4,4 milioane lei. La închiderea şedinţei, un titlu SIF5 valora 0,94 lei, cu 7,84% mai puţin faţă de referinţa din ziua precedentă. 

image

Cred că unii investitori au vrut să îşi vândă participaţiile şi din cauză că nu au reuşit miercuri

image


Gabriel Necula,
broker

Scădere medie de sub 1%

În şedinţa de ieri, pe piaţa Rasdaq au fost efectuate tranzacţii în valoare de 2,97 milioane lei (0,778 milioane euro). Corecţiile au fost mai puţin agresive decât pe piaţa principală. Astfel, indicele compozit a coborât cu 0,72%.

Pe fosta piaţă electronică, lider în topul rulajelor a fost Albalact (ALBZ), cu tranzacţii în valoare de 0,5 milioane lei. Ultima tranzacţie cu acţiuni ALBZ a fost perfectată la preţul de 0,2210 lei/titlu, în scădere cu 2,64% sub referinţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite