Bursa şi leul au luat o gură de oxigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitalizarea bursieră a recuperat 1,35 miliarde euro în două zile. Leul a câştigat, ieri, 7,25 bani. Coborârea ratingului de ţară de către Standard&Poor’s nu a avut efecte dramatice pentru piaţa financiară. Deciziile investitorilor au fost dictate de climatul extern optimist.

Leul a câştigat ieri teren în raport cu euro, în ton cu evoluţia celorlalte valute din regiune, pe fondul revenirii încrederii pe pieţele emergente. Astfel, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pentru astăzi un curs de referinţă de 3,6645 lei/euro, mai jos cu 7,25 bani faţă de ziua precedentă.

„Evoluţia de azi a cursului de schimb a fost destul de liniară. Aprecierea leului a fost determinată de sentimentul pozitiv de pe pieţele emergente, dar şi de dobânzile destul de ridicate de pe piaţa monetară. Dobânzile s-au situat între 50 şi 100% pentru schimburile efectuate cu băncile londoneze”, ne-a declarat ieri Dragoş Balaci, dealer-şef în cadrul The Royal Bank of Scotland. Balaci se aşteaptă ca, până la finele săptămânii, cursul de schimb să se stabilizeze în jurul valorii de 3,63 lei/euro.

Sectorul energetic ia avânt

Stimulată de evoluţia favorabilă a pieţelor externe de capital, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a revenit pe creşteri în ultimele două şedinţe.

Titlurile celor mai lichide zece acţiuni au recuperat, marţi şi miercuri, în medie, 9,47%. Tot cu peste 9% a crescut şi indicele compozit al pieţei principale, dar şi segmentul societăţilor de investiţii financiare. Cea mai mare ascensiune a fost înregistrată, însă, de sectorul energetic, care a urcat, în medie, cu 15,5%.

„Au crescut în special cotaţiile societăţilor a căror profitabilitate se anunţă foarte bună”, subliniază Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani.

Astfel, în  numai două zile, acţiunile Petrom (SNP), Azomureş (AZO) şi Amonil (AMO) s-au scumpit, fiecare, cu peste 30%. Totuşi, bursa românească nu a ţinut pasul cu pieţele mature. “S-a manifestat o presiune la vânzare, semn că jucătorii nerezidenţi ies din piaţă şi în această perioadă”, explică Adrian Lupşan, broker în cadrul Intercapital Invest.

Ştiri cu impact imediat

În următoarele zile, mersul bursei de la Bucureşti va fi influenţat de ştirile de pe pieţele americane, unde ieri era aşteptată decizia Federal Reserve în legătură cu dobânda de politică monetară. În plus, raportările privind creşterea economică din trimestrul al treilea pentru SUA vor cântări în reaşezarea pieţelor externe.

Pe plan intern, evoluţia BVB va fi afectată de rezultatele financiare la nouă luni ale emitenţilor. Piaţa financiară autohtonă va fi marcată şi de deciziile luate astăzi de Consiliul BNR privind dobânda-cheie, dar şi de raportul asupra inflaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite