La Bursă îşi fac apariţia formatorii de piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Market-makerii" vor asigura lichiditatea pe un anumit instrument financiar derivat Rulajul pe piaţa românească a derivatelor ar putea creşte simţitor, în condiţiile în care, până la

"Market-makerii" vor asigura lichiditatea pe un anumit instrument financiar derivat

Rulajul pe piaţa românească a derivatelor ar putea creşte simţitor, în condiţiile în care, până la sfârşitul acestui an, vor fi autorizaţi şi primii formatori de piaţă. Cu toate că aşa-numiţii market-makeri au lipsit cu desăvârşire, atât din piaţa la vedere, cât şi pe cea futures, analiştii spun că bursele autohtone vor recupera rapid decalajul pe care îl înregistrează la acest capitol.

Principala obligaţie a acestor brokeri este să menţină în piaţă, permanent, cotaţii de vânzare şi cumpărare, în acelaşi timp, şi o cantitate minimă de contracte, astfel încât un investitor să aibă certitudinea că le va găsi disponibile la tranzacţionare.

"Spre exemplu, pe contractele cu activ suport acţiunile SIF Moldova (SIF 2), regula îi poate impune market-makerului să menţină 20 de contracte la cumpărare şi 20 la vânzare, la o diferenţă de maximum 0,01 lei", a explicat, pentru "Adevărul", Darius Cipariu, director adjunct al Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS).

Market-makerul este o prezenţă obişnuită pe pieţele internaţionale, unde câştigă, în special, din diferenţa dintre preţul de cumpărare şi cel de vânzare, în timp ce asigură lichiditatea pe contractul respectiv. În acelaşi timp, "prezenţa formatorului de piaţă oferă clienţilor siguranţa unui preţ de cumpărare/vânzare. Concret, investitorii pot să-şi închidă poziţiile mult mai uşor, pentru că găsesc, astfel, contrapartea în piaţă", subliniază Cipariu.

Principalul motiv al absenţei market-makerilor de pe bursa autohtonă a derivatelor este gradul de dezvoltare a acesteia. "Piaţa autohtonă a derivatelor se află, încă, în formare, astfel că nu au existat brokeri care să-şi asume riscul de a oferi lichiditatea cerută de un astfel de statut, ţinând cont că activitatea se face, practic, pe bani proprii", spun Darius Cipariu. Directorul BMFMS, estimează că 10 din cei 40 de intermediari care activează în prezent pe piaţa la termen se vor autoriza ca market-makeri.

Deocamdată, pentru contractele valutare şi-au exprimat deja intenţia trei intermediari.

Lichiditate pe seama intermediarilor

Potrivit reglementărilor referitoare la piaţa la termen, firmele de brokeraj şi băncile care vor să devină formatori de piaţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe piaţa derivatelor trebuie să aibă un capital social de minimum 750.000 euro şi să nu înregistreze restanţe financiare faţă de bursă.

Piaţa de la Sibiu aşteaptă ca în toamna acestui an CNVM să-şi dea avizul pentru autorizarea formatorilor de piaţă. Brokerii spun că nivelul de capitalizare nu va reprezenta un impediment pentru autorizarea intermediarilor. În plus, "pieţele româneşti nu vor traversa o perioadă foarte mare de timp pentru recuperarea decalajului faţă de celelalte pieţe, unde market-makerii activează de ani buni. Asta pentru că de foarte mult timp se aştepta finalizarea demersului de autorizare", precizează Bogdan Bărbieru, director de operaţiuni la SSIF Vanguard. Nici faptul că intermediarii vor asigura, din fonduri proprii, volumele pe anumite contracte nu ar trebui să reprezinte o piedică în devoltarea acestui segment pe piaţa societăţilor de intermediere. "Eventualele riscuri pentru market-makeri pot fi acoperite prin hedging", explică reprezentantul Vanguard.

Intermediarii, respectiv companiile de brokeraj sau instituţiile de credit înscrise în Registrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), firmele de investiţii şi traderii pot fi admişi de Bursa de Valori ca participanţi la sistemul de tranzacţionare în vederea derulării de operaţiuni pe piaţa la termen. Pe lângă cerinţele legate de nivelul minim al capitalului şi absenţa datoriilor la BVB, participanţii care vor să devină market-makeri trebuie să transmită bursei un formular standard în care să precizeze instrumentele financiare derivate pentru care doresc înregistrarea ca market-maker, să facă dovada achitării în contul Bursei a tarifului pentru înscrierea în Registrul Market Makerilor pe piaţa derivatelor şi să îndeplinească alte condiţii pe care bursa le consideră necesare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite