Bursa, animată de sectorul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicele BET-NG a urcat cu 6,72% faţă de şedinţa precedentă. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a debutat cu dreptul în prima şedinţă de tranzacţionare din luna noiembrie, în ton cu creşterile pieţelor externe.

După scăderile nesemnificative înregistrate la finalul săptămânii trecute, Bursa de la Bucureşti a revenit pe creştere. Astfel, lichiditatea a urcat cu 46% comparativ cu şedinţa de vineri, în timp ce piaţa a consemnat o apreciere medie de 3,23%.

La categoria blue chips, cei mai lichizi zece emitenţi de la BVB şi-au adjudecat o creştere de 3,46%. În plus, cele cinci societăţi de investiţii financiare au închis şedinţa de ieri la preţuri mai mari cu 4,15%. Cea mai semnificativă creştere a fost consemnată de către cei zece emitenţi din sectorul energetic, ale căror acţiuni s-au scumpit cu 6,72%.

„Toate pieţele de capital au înregistrat creşteri, iar noi am preluat o parte dintre acestea. Am intrat pe un trend ascendent şi cred că vor urma câteva şedinţe de apreciere. Va rămâne de văzut, însă, dacă avem de-a face cu o creştere de durată sau una speculativă“, ne-a declarat Adrian Lupşan, broker la Intercapital.

SIF Muntenia, cel mai lichid emitent

Cel mai mare rulaj din piaţă, în valoare de 3,6 milioane lei, a fost atras de tranzacţiile cu acţiuni SIF Muntenia (SIF4). La finalul zilei, o acţiune SIF4 era cotată cu 0,4950 lei/titlu, în urcare cu 3,13% faţă de şedinţa precedentă. Pe locul al doilea în topul rulajelor au urcat acţiunile Petrom (SNP), ce au totalizat 2,5 milioane lei. Ultima tranzacţie cu acţiuni SNP a fost perfectată la preţul de 0,18 lei/titlu, cu 13,21% peste referinţă.

Titlurile Petrom au fost suspendate de la tranzac­ţionare timp de aproape o oră, pentru informarea investitorilor privind decizia de a distribui gratuit 100 de acţiuni fiecărui angajat care a lucrat între 14 decembrie 2004 şi data acordării titlurilor. Acţiunile vor fi răscumpărate de pe piaţă, iar propunerea va fi supusă aprobării în următoarea Adunare Generală a Acţionarilor.

După reluarea tranzacţionării, cotaţiile SNP s-au apreciat considerabil. A treia poziţie în topul lichidităţii a revenit tranzacţiilor cu acţiuni SIF Transilvania (SIF3). Astfel, pe un rulaj de 2,3 milioane lei, titlurile SIF3 au înregistrat o creştere de 3,44%, până la 0,2710 lei/acţiune.

Reprezentanţii Băncii Transilvania au anunţat că vor plăti 0,3961 lei/acţiune pentru obligaţiunile emise de instituţia de credit în anul 2005, preţul fiind  cu 51,2% mai mare comparativ cu ultima cotaţie de la Bursa de Valori Bucureşti, de 0,262 lei pe unitate.

Stagnare

Spre deosebire de piaţa principală de la BVB, unde toţi indicii au înregistrat o apreciere de peste 3%, creşterile de pe Rasdaq au fost moderate. Astfel, indicele compozit al fostei pieţe electronice, Rasdaq-C a consemnat o creştere de doar 0,08%, în timp ce lichiditatea a fost de 1,2 milioane lei (0,346 milioane euro).

Pe prima poziţie în topul lichidităţii au urcat tranzacţiile cu acţiuni BAT Mediaş S.A. (BAME), în valoare de 0,411 lei. La  închiderea zilei, o acţiune BAME era cotată cu 0,17 lei/titlu, cu 21,43% mai mult faţă de şedinţa precedentă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite