Bursa de Valori Bucureşti se pregăteşte de listare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlurile SC BVB SA ar putea intra la tranzacţionare la sfârşitul anului 2009. Bursa de la Bucureşti ar putea spori în cel mult un an numărul companiilor de pe piaţa principală. Acţionarii vor decide în decembrie dacă Bursa va fi listată la Bursă.

Contextul internaţional nefavorabil a dejucat în 2008 toate planurile companiilor interesate de finanţarea prin bursă. În aceste condiţii, pare neaşteptată decizia Consiliului Bursei de a propune acţionarilor, la mijlocul lunii decembrie, să transforme Bursa de Valori Bucureşti într-o companie deţinută public şi să o scoată la tranzacţionare.

Propunerea vine după aproape patru ani de la schimbarea formei de organizare juridică a Bursei în Societate pe Acţiuni. În acest răstimp, discuţiile privind intrarea BVB în rândul companiilor emitente au declanşat, nu de puţine ori, reacţii în piaţă.

“Listarea Bursei la Bursă vine după o analiză atentă a tendinţei înregistrate de pieţele de capital la nivel internaţional, dar şi a experienţei parcurse în ultimii ani de operatori bursieri care au ales să devină companii deschise public”, a explicat Stere Farmache, CEO BVB, la sfârşitul săptămânii trecute.

Operator de piaţă şi emitent

Oficialul BVB consideră că această decizie a Consiliului Bursei va reprezenta o nouă etapă a procesului de consolidare a BVB şi a societăţilor din grup (Depozitarul Central, Casa de Compensare Bucureşti, Fondul de Compensare a Investitorilor).

Practic, Bursa va fi atât operator de piaţă, cât şi emitent, după modelul similar pus în practică de alte burse străine (Deutsche Borse, Bursa din Madrid, Bursa din Londra, OMX, Euronext sau Nasdaq).

În cazul în care acţionarii vor aproba acest proiect, în cel puţin şase luni Consiliul de Administraţie a Bursei trebuie să vină cu un proiect aprobat, în timp ce procesul de listare s-ar putea prelungi, cel mai optimist scenariu indicând sfârşitul anului 2009 ca termen de intrare la tranzacţionare.

Ce spun principalii acţionari?

Tranzacţionarea BVB la Bursă ar putea constitui şi un bun exemplu pentru companiile care şi-au amânat intrarea în ring.
“Listarea BVB va avea un efect de antrenare a emitenţilor care acum stau în expectativă”, subliniază Farmache. Este însă acest proiect viabil într-o perioadă caracterizată de volatilitate ridicată pentru toate pieţele de capital?

“Nu este un moment bun listarea unei societăţi închise. Volumele de tranzacţionare ar fi reduse şi nu ar fi un preţ de succes, care să-i mulţumească pe acţionari”, este de părere Petru Prunea, preşedintele SSIF Broker Cluj.

Pe de altă parte, Ovidiu Sergiu Pop, preşedintele Intervam, susţine acest proiect. Şi reprezentanţii Estinvest Focşani, intermediar care deţine 1,67% din acţiunile BVB, apreciază că listarea Bursei va fi un exemplu bun pentru celelalte companii.  “Ideea în sine este bună, problema este de timing”, apreciază şi Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

Prag de deţinere de 5%

În momentul de faţă, Bursa de la Bucureşti este o societate pe acţiuni, din care, potrivit reglementărilor, deţinerile unui acţionar nu pot depăşi 5% din acţiuni. „Cu timpul, poate vom elimina acest prag dacă noii investitori o vor cere“, spune Stere Farmache.

Bursa are 204 acţionari (73 persoane juridice/intermediari şi 131 persoane fizice). Capitalul social al Bursei de Valori Bucureşti de 76,74 milioane lei este împărţit în 7.674.198 acţiuni, din care 7.165.847 acţiuni ordinare şi 508.351 acţiuni preferenţiale.  Varianta de listare (ofertă publică iniţială sau secundară) nu a fost aleasă încă.

Top cinci acţionari la BVB

Denumire                                        %

S.S.I.F. BROKER S.A.                  2,962
HTI VALORI MOBILIARE S.A.     2,789
MORGAN STANLEY & CO          2,700
INTERVAM S.A.                             2,154
KBC SECURITIES ROMANIA     1,672

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite