Bursa de Valori Bucureşti, încotro?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii din piaţa de capital spun că ne aşteaptă vremuri grele. Ultimele evoluţii nu mai fac posibilă o  prognoză exactă a revenirii cotaţiilor. Criza de încredere în sistemul financiar internaţional loveşte din nou Bursa de la Bucureşti. Brokerii recomandă investitorilor să nu ia decizii pe fondul panicii.

Corecţiile din ultima săptămână au luat prin surprindere, în egală măsură, atât investitorii, cât şi brokerii. Capitalizarea BVB s-a diminuat, în acest interval, cu 6,75 miliarde de euro. Acţiunile tranzacţionate la Bucureşti au ajuns la preţuri imposibil de imaginat.

Cele mai lichide acţiuni au pierdut, în medie, peste 27%, iar cel mai afectat a rămas segmentul societăţilor de investiţii financiare: indicele reprezentativ s-a prăbuşit cu 44,75%!

Variaţiile mari de preţ vor continua

În aceste condiţii, “volatilitatea” şi “prudenţa” rămân principalele coordonate pentru toate pieţele de capital. “Atât timp cât pieţele externe sunt dominate de lipsă de încredere, şi valoarea portofoliilor de pe piaţa românească va continua să scadă, recomand tuturor investitorilor să nu reacţioneze pe baza sentimentului de panică”, subliniază Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.

La rândul său, Florin Ilie, şeful departamentului de analiză piaţă de capital în cadrul ING, apreciază că situaţia rămâne dificilă. “Ne aşteptăm la volatilitate ridicată, dar nu se ştie pentru cât timp. Investitorii trebuie să fie prudenţi”, spune Ilie.

Pe pieţele din întreaga lume, bursele au încheiat, vineri, cu scăderi agresive: indicele Nikkei 225 a pierdut 9,6%, indicele Hang Seng (Hong Kong) s-a depreciat cu 7%, indicele britanic FTSE 100 a căzut cu 7,3%, iar indicele german DAX 30 s-a prăbuşit cu 8,9%.

Iar perioada de corecţii va continua: problemele nu se vor rezolva în câteva săptămâni sau luni, apreciază brokerii. “Vor exista, probabil, şi perioade de reveniri temporare, care pot fi speculate.

În astfel de situaţii sunt indicate cumpărări treptate, de sume mici. În general, ne aşteaptă vremuri grele”, este de părere Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

Bucharest Şoc Exchange

Replicile crizei financiare pe bătrânul continent au făcut ravagii săptămâna trecută. Bursa de la Bucureşti a traversat cele mai grele zile din întreaga sa istorie. După ce, în primele două şedinţe, corecţiile au “curăţat” şi bruma din portofoliile care mai rămăseseră pe piaţa românească, miercuri a adus premiera bulversantă a suspendării tranzacţiilor.

Preşedintele BVB a încercat să deturneze semnificaţia unei astfelde măsuri de la panică la “un răgaz bine-venit pentru investitori de a evalua mai clar decizia de a investi”. Analiştii au invocat din nou potenţialul ridicat de dezvoltare a economiei româneşti pentru a sublinia faptul că, fundamental, stăm bine. Fără folos însă: Bursa de la Bucureşti plăteşte acum şi preţul de a nu fi reuşit să reflecte cu adevărat economia reală.

Panica de pe marile burse a şocat şi mai mult speculatorii de pe mica piaţă dâmboviţeană. Astfel se face că scurtul “răgaz” nu a fost un bun sfetnic, iar joi investitorii au dat năvală în piaţă să-şi lichideze deţinerile.

Finalul de săptămână va intra în istoria bursei de la Bucureşti: în numai câteva minute s-au topit nu mai puţin de 2,2 miliarde de euro, adică 12% din capitalizare! Practic, pe piaţa românească nu a mai rămas mare lucru de pierdut...

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite