Bursa de Valori Bucureşti închide din nou pe scăderi modeste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au rezistat pe plus, indicii BET şi BET-Compozit s-au depreciat spre finalul şedinţei de tranzacţionare Starea de indecizie a continuat şi ieri la Bursa de Valori Bucureşti

După ce au rezistat pe plus, indicii BET şi BET-Compozit s-au depreciat spre finalul şedinţei de tranzacţionare

Starea de indecizie a continuat şi ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Astfel, după o evoluţie pozitivă, doi dintre indicii bursieri (BET şi BET - Compozit) s-au depreciat către finalul şedinţei, iar acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) s-au depreciat, în medie, cu 0,09%.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 36,15 milioane de lei (10,7 milioane de euro), în scădere cu 21% faţă de rulajul obţinut în şedinţa precedentă. Şi volumul tranzacţionat a fost mai mic, de numai 59,8 milioane de acţiuni.

"Şedinţa de tranzacţionare de astăzi (n.red. - ieri) s-a caracterizat prin indecizie, din cauză că încă nu s-a conturat, cu claritate, un anumit trend la Bursă. Ţinând cont de perioada de acumulare traversată, cu variaţii în sens contrar, următoarele două sesiuni vor fi hotărâtoare în privinţa conturării unui trend", a declarat, pentru Adevărul, Liviu Avram, broker la Prime Transaction.

Sif Muntenia şi-a lichidat participaţia la Transelectrica

În ceea ce priveşte SIF-urile, două dintre acestea (SIF Banat Crişana şi SIF Moldova) au încheiat la cursul zilei precedente, două - pe minus, iar SIF Transilvania (SIF 3), în urcare cu 1,27%. SIF Oltenia (SIF 5) s-a remarcat însă prin rulajul de 5,2 milioane de lei, care l-a plasat în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi. "Variaţiile modeste înregistrate în sectorul SIF-urilor, la care se adaugă rulajele mici în comparaţie cu cele obişnuite, reflectă indecizia şi prudenţa la cumpărare, precum şi o diminuare a presiunii la vânzare", explică Avram.

SIF Muntenia a anunţat, ieri, că şi-a lichidat participaţia la Transelectrica (148.293 de acţiuni), valoarea tranzacţiilor fiind de 5,61 milioane de lei. Câştigul pe pachet, obţinut în interval de şase luni, este de 3,12 milioane de lei.

În sectorul bancar, titlurile celor trei emitenţi au suferit corecţii. Astfel, acţiunile Băncii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC) au pierdut 1,6%, până la 0,6150 lei/titlu, în timp ce acţiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) şi cele ale Băncii Transilvania (TLV) s-au ieftinit cu sub un punct procentual. Ultimul preţ de tranzacţionare pentru acţiunile BRD a fost, ieri, de 21,3000 lei/titlu, în scădere cu 0,47%. Un rulaj bun, raportat la şedinţa de ieri, a fost obţinut în acest sector de Banca Transilvania, care s-a poziţionat, astfel, pe a cincea poziţie ca valoare tranzacţionată, cu 3,6 milioane de lei.

Preţul acţiunilor Rompetrol s-a depreciat cu 1,82%

Titlurile Transelectrica (TEL) au atins, din nou, un maxim istoric, ajungând, pe parcursul şedinţei, la un maxim de 40,6000 lei/acţiune. Ultima tranzacţie cu titlurile TEL a fost perfectată la cursul de 40,3000 lei/acţiune, în creştere cu peste două puncte procentuale faţă de şedinţa de marţi. "Pe acest emitent, presiunea la cumpărare s-a manifestat constant, ceea ce a determinat creşterea cursului în ultimele săptămâni", susţine Liviu Avram.

În sectorul petrolier, acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au continuat seria deprecierilor, după creşterile agresive de săptămâna trecută, şi au pierdut încă 1,82%, până la preţul de 0,1080 lei/acţiune. Emitentul a obţinut însă cel mai mare volum de tranzacţionare, cu aproape 40 milioane de acţiuni rulate. În schimb, cursul titlurilor Petrom (SNP) a înregistrat o evoluţie pozitivă, recuperând scăderea de marţi şi revenind la cursul de 0,6050 lei/acţiune.

Şedinţa de tranzacţionare s-a caracterizat prin indecizie, din cauză că încă nu s-a conturat, cu claritate, un anumit trend la Bursă
Liviu Avram
broker la Prime Transaction

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite