Bursa de Valori Bucureşti dă tonul evoluţiilor pe piaţa la termen de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corelaţia celor două burse nu este întotdeauna valabilă, ca urmare a imaturităţii pieţei româneşti Mişcările de amploare care au avut loc, în ultimele săptămâni, pe pieţele

Corelaţia celor două burse nu este întotdeauna valabilă, ca urmare a imaturităţii pieţei româneşti

Mişcările de amploare care au avut loc, în ultimele săptămâni, pe pieţele externe s-au resimţit chiar şi pe Bursa de la Bucureşti. Cu toate că sincronizarea cu bursele externe nu este perfectă, aceasta reprezintă un prim indiciu al unui început de maturizare a pieţei. Că piaţa românească de capital nu s-a maturizat încă pe deplin se reflectă şi în modul în care cele două burse autohtone - Bursa de Valori Bucureşti şi Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri din Sibiu - reuşesc să se coreleze.

Ţinând cont că majoritatea contractelor futures, tranzacţionate pe piaţa la termen, au ca suport acţiunile cotate pe piaţa spot, sincronizarea celor două burse este mai mult decât explicabilă. Cu toate acestea, pe piaţa românească se întâmplă ca tonul evoluţiilor pe bursa din Sibiu să nu fie dat întotdeauna de variaţiile de la Bucureşti.

Arbitrajorii valorifică diferenţa dintre cele două burse

Cea mai mare parte a tranzacţiilor realizate la BMFMS se face cu contracte futures pe acţiuni tranzacţionate la BVB (SSF - single stock futures). "Preţul unui SSF urmăreşte îndeaproape evoluţia preţului acţiunilor-suport ale acestuia, existând numai un decalaj între cele două (decalaj ce scade progresiv, până ajunge zero la scadenţă)", explică Răzvan Paşol, director general SSIF Intercapital Invest. În primul rând, arbitrajorii care valorifică diferenţa dintre cotaţii pe cele două burse reprezintă liantul celor două pieţe. "Pe o piaţă de capital matură, cotaţiile futures sunt în cea mai mare parte a timpului legate direct de cotaţiile spot prin faptul că pe cele două pieţe acţionează arbitrajori cu mare putere financiară, pentru care o diferenţă dintre cele două cotaţii, mai mare decât echivalentul dobânzii bancare până la scadenţa contractelor futures, reprezintă o oportunitate de câştig cu risc foarte scăzut, imediat fructificată", a explicat, pentru Adevărul, Iulian Panait, preşedintele KTD Invest. Prin urmare, evoluţia din piaţa spot este cea care dă tonul evoluţiilor din piaţa la termen. Astfel, şi corecţiile internaţionale s-au făcut simţite nu doar la Bucureşti. "Cele două valuri de corecţii din pieţele internationale au avut ca efect o scădere importantă a cotaţiilor futures, ducând chiar la deschiderea de poziţii de vânzare la preţuri uneori destul de mult sub preţurile pieţei spot", explică Victor Pop, director de operaţiuni în cadrul Intervam Bucureşti. În cazul României însă, insuficienta dezvoltare a pieţei de capital face ca această corelaţie să nu fie tot timpul valabilă. "Există, totodată, şi momente în care influenţa se transmite în sens invers, dinspre piaţa derivatelor către piaţa spot", atrage atenţia Iulian Panait.

Volatilitate mai ridicată pe piaţa futures

Aproximativ toate evenimentele se reflectă simultan în evoluţia celor două pieţe. Intensitatea cu care se reflectă este însă diferită. De exemplu, în cazul în care până la scadenţa contractelor futures mai este un timp suficient de lung, iar evenimentele care apar în piaţă la un moment dat au ca impact o schimbare a percepţiei pieţei pentru momentul respectiv, este posibil ca impactul asupra pieţei futures să fie mai mic decât în cazul pieţei spot. "În piaţa futures, evenimentele pot fi compensate sau amplificate de factori cum sunt timpul până la scadenţă, disiparea riscului în piaţă, existenţa sau nu a ordinelor stop-loss, existenţa unor marje suplimentare", explică Victor Pop. Şi la nivel sectorial, piaţa la termen se pliază pe cea a acţiunilor. Astfel, cele mai atractive sectoare de la BVB sunt cele mai vizibile şi pe piaţa futures. "Sectoarele care sunt percepute ca viabile de piaţa futures sunt sectorul financiar prin contractele DESIF2, DESIF5 şi DETLV şi sectorul petrolier, prin DESNP şi DERRC", spune Pop. Faptul că pe anumite titluri se realizează tranzacţii mai lichide pe piaţa derivatelor îi determină pe speculatori, dar şi pe hedgeri, să urmărească mai atent piaţa spot.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite