Bursa de Valori Bucureşti a evoluat nehotărât

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicele BET-NG a crescut cu 0,75%, în timp ce BET a pierdut 0,68%. Pe una dintre cele mai scăzute lichidităţi ale lunii, acţiunile listate s-au ieftinit în şedinţa de ieri cu 0,22%, în timp ce SIF-urile au pierdut 1,16%.

Bursa de la Bucureşţi a evoluat nehotărât în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, pe o lichiditate scăzută, de doar 14 milioane lei (4 milioane euro). În medie, acţiunile listate s-au ieftinit cu 0,22%, în timp ce la categoria blue-chips indicele BET a coborât cu 0,68%.

Cea mai semnificativă corecţie a fost înregistată pe segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care au pierdut, în medie, 1,16%. Creşteri au fost înregistrate însă în sectorul energetic, unde indicele BET-NG a urcat cu 0,75%. «Am sistat încă o dată la o şedinţă în care ordinele de vânzare au depăşit ordinele de cumpărare», spune Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker S.A.

SIF Oltenia, cel mai lichid emitent

Lichiditatea şedinţei de ieri a fost una dintre cele mai reduse din această lună. Un rulaj mai scăzut, de 9,8 milioane lei (2,5 milioane euro), a fost înregistrat în şedinţa din 8 octombrie, în ziua în care Bursa de la Bucureşti a fost suspendată de la tranzacţionare.

Cel mai mare rulaj din piaţă a fost atras de tranzacţiile cu acţiuni SIF Oltenia (SIF5), în valoare de 3,22 milioane lei. Ultima tranzacţie cu acţiuni SIF5 a fost perfectată la preţul de 0,79 lei/acţiune, cu 1,86% sub referinţă. În topul lichidităţii au urmat tranzacţiile cu acţiuni SIF Muntenia (SIF4), care au totalizat 2,3 milioane lei.

La finalul zilei, un titlu SIF4 era cotat cu 0,61 lei/acţiune, un preţ mai scăzut cu 0,81% faţă de referinţa stabilită în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute. Au urmat tranzacţiile cu acţiuni SIF Moldova (SIF2), în valoare de 2 milioane lei. Acţiunile SIF2 au înregistrat ieri o corecţie de 2,82%, până la nivelul de 0,69 lei/titlu.

La categoria International, acţiunile Erste Bank (EBS) au înregistrat o corecţie uşoară de 0,25%, până la 80,6 lei lei/titlu, deşi pe pieţele de la Viena şi Praga acţiunile emintentului s-au scumpit. Practic, scăderea a fost cauzată de aprecierea leului în faţa monedei unice europene.

Activele SIF-urilor, în scădere

Activele nete ale celor cinci societăţi de investiţii financiare au continuat să scadă şi în luna septembrie. Astfel, valoarea activelor s-a diminuat cu 10% faţă de luna precedentă, până la valoarea cu 8,33 miliarde lei (2,23 miliarde euro), potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

SIF Transilvania deţine în continuare cele mai mari active în rândul societăţilor de investiţii, care se ridică la valoare de 2 miliarde lei. Urmează SIF Oltenia, cu active de 1,92 miliarde lei, SIF Muntenia, cu 1,68 miliarde lei, SIF Banat Crişana cu 1,48 miliarde lei şi SIF Moldova, cu 1,26 miliarde lei.

image

Încă o dată ordinele de vânzare au depăşit ordinele de cumpărare

image


Adrian Ceuca
broker

Variaţii nesemnificative

Acţiunile companiilor listate pe piaţa Rasdaq au încheiat ziua la preţuri în imediata apropiere a valorilor de vineri. Astfel, indicele compozit, Rasdaq-C, a înregistrat o corecţie nesemnificativă, de 0,08%. Tranzacţiile realizate pe Rasdaq au cumulat 2,2 milioane lei, rulajul fiind de peste trei ori mai redus faţă de şedinţa de vineri, când operaţiunile au însumat 7,5 milioane lei.

Cel mai lichid emitent a fost Atlas Gip cu transferuri cu puţin peste un milion de lei. La finalul zilei, acţiunile emitentului erau cotate cu 80 de lei fiecare, cu  0,38% peste referinţă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite