Miza pe bănci aduce profit la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miza pe bănci aduce profit la Bursă
Miza pe bănci aduce profit la Bursă

BRD şi TLV sunt titlurile câştigătoare din portofoliul lui Dan Ţincu. Investitorul şi-a rotunjit venitul tranzacţionând acţiuni bancare. Pariul investitorilor pe acţiunile băncilor este unul câştigător. Titlurile BRD şi ale Băncii Transilvania s-au apreciat în ritm cu piaţa şi au generat profituri însemnate.

Dan Ţincu este unul dintre investitorii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care au mizat, în acest an, pe evoluţia acţiunilor instituţiilor bancare din România. Chiar dacă a vândut înainte ca preţul acţiunilor BRD şi Banca Transilvania (TLV) să-şi consume creşterea, el este mulţumit cu randamentele de aproape 50% obţinute. Se consolează cu gândul că „niciodată nu ai cum să ştii când e maximul“.

Vot de încredere

Piaţa de capital locală a urcat, în medie, cu 50% în ultimele şase luni. Creşterea a prins pe val şi titlurile BRD şi TLV, care s-au apreciat cu 77%, respectiv 43%. Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) s-au decuplat, însă, de mersul pieţei şi aşteaptă eşalonul doi de investitori.

După o uşoară apreciere la începutul lui aprilie, titlurile BCC s-au depreciat până la 0,10 - 0,12 lei şi s-au menţinut, până în prezent, la acel nivel. „BRD şi TLV sunt printre cele mai importante acţiuni de la Bursă, iar investitorii mari se orientează spre ele“, explică Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. În plus, el spune că investitorii şi-au dat seama că lucrurile „nu sunt chiar atât de dramatice“ cum se estimase iniţial şi au intrat la cumpărare.

Anunţuri, precum plata dividendelor, sau publicarea rezultatelor financiare (cu profituri însemnate având în vedere condiţiile economice actuale) au fost factori ce au stimulat aprecierea titlurilor.

În plus, cumpărările masive ale insiderilor, de la preşedinţi şi până la directori de direcţii, au dat un semnal pozitiv în piaţă.

„Acest fapt reflectă că cei care lucrează în băncile respective au încredere în evoluţia viitoare a acţiunilor“, spune Paşol. Cel mai elocvent exemplu este creşterea de 14% înregistrată de titlurile BRD în numai câteva şedinţe de tranzacţionare după ce, la începutul lui septembrie, un membru al Consiliului de Administraţie al băncii, dar şi Societe Generale, acţionarul majoritar, au cumpărat cumulat 59.000 de acţiuni.

Investiţii cu iz de câştig

Investitorul Dan Ţincu tranzacţionează titluri TLV încă din 2000. Ulterior, şi-a adăugat în portofoliu şi acţiuni BRD, conştient fiind de potenţialul sectorului bancar la Bursă.

În intervalul februarie-martie 2009, el a cumpărat aproximativ 2.700 de titluri BRD, la o cotaţie de 5,75 - 5,9 lei/titlu. A decis să le vândă la începutul lunii iulie, când preţul urcase cu aproape 50%, la 8,65 lei/titlu. De atunci, o acţiune BRD a ajuns să coste peste 12 lei. „Le-am cumpărat cu gândul să le ţin mai mult. M-am gândit că 50% este o creştere destul de mare, într-un interval destul de scurt. Mă aşteptam ca preţul să mai scadă“, spune Ţincu, convins că „dacă ştiam dinainte că vor mai creşte, nu le-aş fi vândut“.

Deşi spune că pe titlurile Banca Transilvania este mai conservator, Ţincu a marcat profituri şi pe acest segment. Investiţia, la începutul lui aprilie, în 9.500 de acţiuni TLV, la un preţ de 1,15 - 1,16 lei i-a adus o rată de câştig de aproape 40% la doar cinci luni mai târziu. A vândut titlurile când au apărut noi zvonuri de preluare a băncii, mizând pe faptul că avansul s-a consumat. Şi nu a dat greş. De atunci, acţiunile băncii n-au câştigat mai mult de 2%.

Erste la BVB

Chiar dacă nu activează pe piaţa locală, ci este doar listat la BVB, Erste, acţionarul majoritar al BCR, a cunoscut o creştere de peste 80%, în ultimele şase luni. Titlurile grupului au urmat ritmul pieţei şi au ajuns la un preţ unitar de peste 125 de lei.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite