Bursa de la Bucureşti, suspendată!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară, tranzacţiile bursiere au fost oprite din cauza scăderilor dramatice. La doar o oră de la deschiderea Bursei, indicele compozit afişa o pierdere de 10,68%, în timp ce societăţile de investiţii pierdeau aproape 15%.

Tranzacţiile la Bursa de Valori  Bucureşti (BVB) au fost suspendate ieri, după ce toţi indicii s-au prăbuşit. La ora închiderii şedinţei de tranzacţionare (11:08), cele mai semnificative pierderi au fost înregistrate de cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care s-au depreciat, în medie, cu 14,64%.

Acţiunile celor mai lichizi zece emintenţi de la BVB s-au ieftinit cu 9,25%, în timp ce indicele compozit afişa o corecţie de 10,68%. Este pentru prima dată când tranzacţiile au fost suspendate din cauza variaţiei indicilor şi nu din motive tehnice. În sectorul energetic, pierderile medii au fost de 10,26%, în timp ce indicele BET-XT cobora cu 11,05%.

Capitalizarea a scăzut la 70,55 miliarde lei

La nivelul capitalizării bursiere, pierderile au fost de 10,19 miliarde de lei (2,57 miliarde euro), valoarea de piaţă a titlurilor listate coborând, astfel, la 70,55 miliarde lei. Şi bursele europene au căzut în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de ieri, înregistrând pierderi de până la 7%.

Totuşi, după anunţurile băncilor centrale de a relaxa dobânda de politică monetară, pieţele de capital europene au reuşit să recupereze o parte din pierderi. Activitatea de tranzacţionare a fost sistată şi la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu (BMFMS), urmând să fie reluată odată cu schimburile de la BVB.

„Atât investitorii, cât şi publicul larg nu trebuie să privească această decizie ca pe una care semnalează panică, ci ca pe una menită să dea un răgaz pentru a putea să evalueze mai clar decizia de a investi“, consideră oficialii BVB. „Credem că un răgaz de câteva ore e binevenit pentru investitori. Reluarea tranzacţiilor se va face mâine (n.r. astăzi) şi sperăm că în condiţii mai bune“, spune Stere Farmache, CEO BVB.

Lichiditate de 10,1 milioane lei

În scurta şedinţă de tranzacţionare de ieri au fost efectuate schimburi în valoare de 10,1 milioane lei (2,5 milioane de euro), cu 31% peste rulajul din ziua precedentă. Cel mai lichid emitent a fost SIF Oltenia (SIF5). Pe un rulaj de 1,8 milioane lei, titlurile SIF5 s-au ieftinit cu 14,29%, până la preţul de 1,02 lei/acţiune.

Poziţia a doua în topul lichidităţii a revenit tranzacţiilor cu acţiuni BRD, ce au totalizat 1,3 milioane de lei. Ultimul transfer cu acţiunile emitentului au fost perfectate la preţul de 8,15 lei, cu 14,66% sub referinţă. Brokerii spun că Bursa de la Bucureşti poate să crească în şedinţa de azi, numai dacă pieţele externe vor urca.

Corecţii mai puţin agresive

În scurta perioadă de tranzacţionare a şedinţei de ieri, pe fosta piaţă electronică au fost efectuate tranzacţii în valoare de 1,2 milioane lei.  Indicele Rasdaq-C a înregistrat o pierdere de 4,54%, corecţiile fiind, totuşi, mai puţin agresive comparativ cu piaţa principală de la BVB. Cel mai lichid emitent a fost Argus S.A Constanţa (UARG), cu un rulaj de 0,142  milioane lei. Ultima tranzacţie cu titluri UARG a fost perfectată la preţul de 2,22 lei/acţiune, în scădere cu 12,94% faţă de şedinţa precedentă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite