Bugetarii primesc şi lovitura de graţie: executarea silită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că sute de mii de bugetari s-au îndatorat la bănci cu peste trei sferturi din veniturile lor familiale, reducerea salariilor cu 25% ar putea însemna pentru ei incapacitatea de plată.

Euforia creditelor cu buletinul, a celor pentru orice, a celor de vacanţă, de maşină sau de casă, nu a ţinut decât câţiva ani. În goana după clienţi, băncile comerciale au acceptat grade de îndatorare de până la 75% din veniturile clienţilor.

Reducerile salariilor cu 25% îi vor face pe bugetari să nu îşi mai poată plăti ratele, iar băncile se vor vedea nevoite să îi execute pe rău-platnici. Din acest cerc vicios, nimeni nu iese câştigător. Pe de o parte datornicii care, după ce îşi vor pierde salariul sau locul de muncă riscă să îşi piardă şi casa, iar pe de celalaltă parte băncile care nu au nimic de câştigat dacă pierde un client şi câştigă o casă pe care nu mai obţine nici jumătate din preţ.

Citeşte şi:

Iaşi: Dascăl disperat: „Cât să mai strâng cureaua?“

Datorii de aproape cinci milioane de euro

Cei aproximativ 1,4 milioane de bugetari din România au datorii la bănci de 4,8 miliarde de euro, adică 20% din totalul împrumuturilor acordate de bănci persoanelor fizice. În medie, fiecare bugetar datorează unei bănci 3.500 de euro, aşa încât băncile au toate motivele să fie îngrijorate.

De-a lungul anilor, bugetarii au fost favorizaţi de bănci la contractarea creditelor, inclusiv cele ipotecare, pentru că statul, anagajatorul lor, constituia o instituţie sigură. "Este cert că există un impact al reducerilor salariale asupra bugetarilor, însă depinde foarte mult de cum va decide fiecare instituţie să aplice aceste reduceri: prin tăieri unitare cu 25%, prin reducere de personal sau o combinaţie între cele două", a declarat, pentru "Adevărul", Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României.

Cel mai probabil, băncile vor încerca mai întâi restructurarea creditelor (reeşalonare, rescadentare, refinanţare) înainte de a trece la executarea silită, este de părere şi analistul economic Ioana Vlad.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite